понеделник, 30 август 2021 г.

Бургас ще бъде домакин на 50-та юбилейна конференция на Съюза на математиците в България

 Бургас ще бъде домакин на 50-та юбилейна конференция на Съюза на математиците в България

От 1-ви до 5-ти септември Бургас ще бъде домакин на 50-ата юбилейна конференция на Съюза на математиците в България (СМБ). Събитието обичайно се провежда през април, но поради епидемичните условия в страната по това време бе отложено за началото на септември.

Откриването на конференцията ще се състои на 1 септември от 17.30 часа в хотел „България“. Официални лица и гости на събитието ще бъдат служебният министър на образованието проф. Николай Денков, кметът на Община Бургас Димитър Николов и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

При откриването на форума ще бъдат връчени съвместните награди на Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и СМБ за учител по математика и учител по информатика и ИТ с най-голям принос в откриването и развитието на млади таланти.

Основен акцент в научната програма на конференцията тази година ще бъде мини симпозиумът на тема „Текущи достижения в моделирането на пандемията COVID-19“, в рамките на който няколко научни екипа, работещи по проблемите на моделирането на пандемията, ще представят своите резултати и прогнози за еволюцията на заболяването, причинено от COVID-19 в дадена страна или регион.

В програмата традиционно е включена сесия за представяне на проекти от международно и национално значение, в която ще бъдат представени четири проекта: европейският Scientix в помощ на учителите в областта на STEM, проект по Националната научна програма „Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността“, проектът „Математика в електронна среда Geogebra Activity (M ૯ GA)“, който разработва модел за електронно интерактивно обучение по математика и проектът „Съвременни компютърни методи за изследване на комбинаторни структури, осигуряващи цялостност и сигурност на информацията“.

Важна част от програмата са дискусиите, семинарите и курсовете, предназначени специално за учителите по математика, информатика и ИТ. Чрез няколко юбилейни доклада ще бъде почетена 50-годишнината на ежегодната конференция на СМБ, а също и годишнини на изявени български математици.

Конференцията на Съюза на математиците в България е ежегоден национален форум, на който се срещат учители и експерти по математика и информатика от областта на средното образование, преподаватели в университети, научни работници, представители на бизнеса и издатели на учебна и научна литература.

Пълна информация за конференцията можете да откриете на сайта на СМБ: http://www.math.bas.bg/smb/.

Новините от днес и със задна дата