понеделник, 23 август 2021 г.

Корабът "Черния принц" потънал до бреговете ни с със злато за $2 милиарда на борда

Кораб, натоварен със тонове златни гвинеи, предназначени за англо-френските войски, вероятно е потънал край българските брегове, пише Стандарт нюз бг.

Оценяваното на около 2 млрд. долара съкровище обаче остава неоткрито и до днес. Съществуват много легенди и водолазите вярват, че в техния район се намира този кораб, но той може да е по цялото крайбрежие оттук до Севастопол.

Покойният шеф на НИМ Божидар Димитров твърдеше, че е възможно „Черният принц“ да е преминал Босфора и попадайки в голяма морска буря, да е потънал край бреговете на Странджа. През 1875 година френски водолази са били по следите на изчезналия кораб и в турски, и в наши води.

Откриват повече от 10 потънали плавателни съда, но не и „Черния принц“. Безуспешни експедиции у нас правят италианци, норвежци и германци, а през миналия век корабът е търсен и от специална водолазна група от СССР.

През 90-те години на 20-ти век български океанолози и геофизици изказват становище „Черният принц“ лежи край българските брегове.

Археолози от Националния исторически музей-София, Център за подводна археология-Созопол и Регионалния исторически музей-Бургас пък в акваторията на Ченгене скеле, край нос Чироза са се натъкнали на уникална находка. Над 400 на брой и почти напълно запазени стъклени артефакти са намерени там.

Новините от днес и със задна дата