неделя, 22 август 2021 г.

Делта вариантът на Covid настъпва: Какво знаем за мутиралия SARS-CoV-2

  

Страната ни навлезе в четвърта вълна на коронавируса. Този път ни атакува Делта варианта на SARS-CoV-2, а разпространението му е двойно по-бързо от останалите ни познати варианти на коронавируса. 

Делта вариантът на коронавируса потвърждава опасенията на учените - поява на щам, който успява да разболее дори и напълно ваксинираните. Това ги накара да се замислят дали може да имаме групов имунитет срещу този вирус. Но макар, че Делта мутацията на коронавируса да е по-резистентна срещу ваксините, пълната (двойна) ваксинация все пак дава солидна защита и срещу този вирусен вариант.

Ето какво се знае за Делта варианта дотук:

Двойна мутация на SARS-CoV-2

СЗО въведе нови обозначения за вариантите на коронавируса - мутациите, предизвикващи тревога, бяха обозначени с букви от старогръцката азбука: Алфа (B.1.1.7), Бета (B.1.351), Гама (P.1), Делта (B.1.617.2).

Делта вариантът бе открит за първи път в Индия и затова първоначално беше наричан индийска мутация. От края на миналата година той започна да се разпространява бързо по целия свят. Съдържа две мутации, които се проявяват съчетано: E484Q и L452R.

E484Q прилича на един вариант, който е познат от британската мутация и от южноафриканския и бразилския вариант, а в L452R се съдържа в калифорнийския вариант, известен като CAL.20C. Въпросните два варианта за пръв път се проявяват съчетано. Затова и експертите говорят за "двойна мутация".

Още по-голямо притеснение буди и неговият нов вариант Делта+, който се оказва по-устойчив срещу приетите методи за лечение на пациентите.

Делта+ съдържа определен протеин (K417N), който, в комбинация с "чистия" индийски вариант, спомага за още по-бързото разпространение на болестта, като намалява възможността за имунен отговор.

"Тази мутация намалява ефективността на антителата, поради което затруднява имунната система да я разпознае", казва Георг Беренс, професор от клиниката по ревматология и имунология в Хановер. "Но Делта все пак не е истински "Escape"- вариант, защото тя не успява да заобиколи изцяло имунната защита от ваксините, превръщайки ги в безполезни.Тъкмо обратното", казва експерта Пеги Ризе.

Промяна в симптомите

Вариантът Делта е смятан за опасен, защото по симптомите често не бива разпознат като COVID-19. При него заболяването започва по-различно, отколкото при останалите мутации. Първите симптоми приличат на обикновена настинка: хрема, главоболие, болки в гърлото. Може да се стигне и до повишена температура. Само че така типичният за COVID-19 симптом - загуба на вкус и обоняние - тук не се проявява. Разликите в признаците на заболяването показват колко важно е и при най-безобидните симптоми на настинка да се направи тест.

Засилват се и стомашно-чревните симптоми, показват последни проучвания, направени в Русия.

"Вирусът леко е променил структурата на рецептор-свързващия домейн на S-протеина, а заедно с това и специфичността по отношение на клетките, с които взаимодейства. Очевидно той започна да се свързва по-добре с тях. Има ги в белите дробове, както и по стените на кръвоносните съдове и в червата. Много е вероятно именно това да е причината за промяната в симптомите", заяви вирусологът Сергей Нетесов, член-кореспондент на Руската академия на науките, цитиран от ТАСС.

Делта е двойно по-заразен

Делта вариантът е двойно по-заразен и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на вируса на ковид (SARS-CoV-2), сочат данните на здравните власти.

Честотата на заразяване с варианта нараства дори в страни с високо ниво на ваксинация.

"Човек, който е заразен с този вариант на коронавируса, има стотици пъти повече вируси и по-голяма излъчвателна способност спрямо заразените с "Алфа" варианта на COVID-19. Ако заразен човек с "Делта" влезе в супермаркет и се изкашля там, ще зарази много хора", казва проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН, попитан как ще се развие пандемията от коронавируса у нас.

В редки случаи вируса могат да предават и напълно ваксинирани хора, при които има т.нар. ваксинален пробив.

Последният доклад, изготвен от Националния център по заразни и паразитни болести, сочи, че най-засегнати от новата вълна на коронавируса като численост ще бъдат младите и не ваксинирани хора, но по-тежко се очаква заболяването да протича при възрастните и хронично болните.

"Проблемът, който се наблюдава в момента в САЩ, и който ще стане световен, е, че болниците се пълнят с млади хора. Те имат седмично по около 250 деца в болница. Делта вариантът е много заразен, младите не се ваксинират, затова сега те попадат в болница", казва имунологът от Института по биология и имунология при БАН проф. Сорен Хайрабедян.

"Това е вирус, който много мутира. При него стерилизиращ имунитет не може да се постигне. Този вирус реинфектира. Данни от Дания показват, че около 20% от преболедувалите се реинфектират. Тоест на 10 души 2 могат да се разболеят отново. Това е при средната статистика. Ако разгледате ситуацията с хора, които са на възраст над 65 години, ще видим, че около 47% могат да се реинфектират", коментира още проф. Хайрабедян.

По-смъртоносна ли е Делта мутацията?

По този въпрос все още няма достатъчно данни, но едно е ясно, че при не ваксинираните хора Делта вариантът може да доведе до по-тежко протичане на заболяването, в сравнение със старите варианти. Проучвания показват, че пациентите с доказан Делта вариант на корона вирус по-често стигат до лечение в болница, в сравнение с лицата, при които е установен базовият Алфа вариант на вируса.

Изложени на риск са преди всичко хората, които не са ваксинирани и не са преболедували коронавируса. Сред тези, които са прекарали леко заразяването също съществува голям риск, тъй като имунитетът им не е голям.

Вирусният товар намалява много бързо при хората с ваксина

Резултати от изследвания сочат, че Делта мутацията е принципно по-резистентна срещу ваксините, но пълната (двойна) ваксинация все пак дава солидна защита и срещу този вирусен вариант.

Одобрените и прилагани ваксини срещу COVID-19 ни предпазват от тежко протичане на заболяването и хоспитализация. Делта вариантът обаче не оправда надеждите на учените - ваксинираните да не се разболяват и да бъде спряно разпространението на вируса от хората без симптоми.

Учените признават, че ваксините не могат да бъдат 100% ефективни, но специално за този вариант те са по-слаби, отколкото за другите варианти. Проучвания показват, че макар и рискът да е значително занижен, напълно ваксинираните хора не са напълно защитени, защото вариантът е много по-заразен и има ваксинален пробив.

35% от хоспитализираните с делта вариант са напълно ваксинирани, сочат данните на здравните власти в Англия.

Данните в Израел показват, че тежки случаи на COVID-19 при ваксинирани в израелските здравни заведения има предимно при възрастни и хронично болни. Около половината от 600-те тежки случаи на COVID-19 в болниците са ваксинирани с две дози от препарата на "Пфайзер/Бионтех". Те са относително малко, като се има предвид, че напълно ваксинираните в Израел са 5,4 милиона. Повечето от хоспитализираните са получили втората си инжекция преди поне пет месеца, прехвърлили са 60 години и са с хронично заболяване, което е установено, че усложнява COVID-19. Такива са диабетът, сърдечносъдовите и белодробни болести, рак и възпалителни заболявания, лекувани с имуносупресори, заявиха 11 лекари, интервюирани от Ройтерс.

"Ваксинираните пациенти са по-възрастни, болни, често на легло още преди да се заразят" - каза Ноа Елиаким-Раз, която ръководи COVID отделението в медицинския център Рабин в Петах Тиква. За разлика от тях "неваксинираните болни от COVID са млади, здрави, работещи хора и състоянието им бързо се влошава. Внезапно ги поставяме на кислород или вентилираща машина".

Добрата новина е, че вирусният товар намалява много бързо при хората с ваксина. Това означава, че възможността за предаване на вируса е ограничена във времето при ваксинираните.

"Количеството вирус, произведен при ваксинален пробив от Делта при напълно ваксинирани хора, намалява по-бързо отколкото при неваксинирани хора. Това означава, че напълно ваксинираните хора вероятно са заразни за по-кратко време", посочва Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Атланта, САЩ.

С други думи бъдещето изглежда такова - с високо ниво на ваксинално покритие, здравните системи няма да бъдат претоварени и коронавирусът ще продължи да циркулира между нас.

Опасенията на учените за поява нов щам

Учените вече гледат към бъдещето след делта варианта - опасенията им са, че следващият вариант ще бъде още по-опасен и ще засегне повече ваксинирани. Всъщност от Световната здравна организация (СЗО) от месеци предупреждават, че без да бъде осигурено високо ниво на ваксинирани по целия свят, богатите държави не правят нищо.

Вирусът се променя и ще продължи да го прави, посочват още от организацията и препоръчват да не се поставят трети дози, преди да бъде ваксинирано поне 10% от световното население. Този призив обаче не се чува в повечето държави, а Великобритания, Германия, Франция и Унгария вече заявиха, че се готвят за поставянето на трети дози.

Новините от днес и със задна дата