събота, 3 юли 2021 г.

Арестуваха собственик на фирма за дограма за купуване на гласове

 

Собственик на цех и фирма за дограма е арестуван при спецакцията ма МВР за купуване на гласове, съобщи bTV, като се позова на свои източници.

При обиски вчера са открити три тефтера с точни адреси, имена и цифри. Иззети са записи от камери за видеонаблюдение и мобилни телефони. Открити са и банкноти на обща стойност 6870 лв.

В тефтерите са записани личните данни на 2029 души. Хора от списъците се разпитват.

Задържаният 40-годишен мъже е криминално проявен и осъждан.

Районната прокуратура е образувала досъдебно производство.

На 2 юли говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза за БТА, че за разлика от предишните избори, до момента МВР не е разкрило групи за купуване на гласове. Тя призова всеки, който има информация за изборни нарушения, да подаде сигнал. Във ВКП дори има дежурно звено от прокурори и служители, което да обобщава информацията, посочи Милева.

Същия ден от прокуратурата информираха, че наблюдават осем досъдебни производства за купуване на гласове. От държавното обвинение обобщават, че вече са образувани 125 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.

Милева припомни, че за първи път от десет години насам МВР не участва в съвместното междуведомствено звено, в което освен прокуратурата е и ДАНС.

Новините от днес и със задна дата