събота, 3 юли 2021 г.

Седмокласниците се впускат в ожесточена надпревара за елитните гимназии

  

Голяма част от обществото имаше резерви за качеството на онлайн образованието по време на коронавирус пандемията. Учениците бяха връщани ту в училище, ту вкъщи. Много родители се опасяваха, че децата им няма да получат необходимите знания, което ще им попречи да се представят добре на Националното външно оценяване след седми клас и да бъдат приети в желаната гимназия.

Противно на всички очаквания обаче Министерството на образованието оповести, че резултатите на седмокласниците са най-високите за последните три години. Някои учители твърдят, че са постигнали успех и в онлайн часовете, а други допускат, че големият брой високи оценки по-скоро се дължи на занижена трудност в тестовете по български език и литература и математика. 

Сега на учениците и техните родители им предстои още по-голяма и ожесточена борба - тази за местата в елитните гимназии. 

Резултатите

Средният резултат от НВО на седмокласниците по български език е 53,86. За сравнение през 2019 г. точките са 53,06, а през 2020 г. - 51,06. По математика през тази година учениците са получили средно 37,94 точки. През 2019 г. резултатът е 33,62, а през 2020 г. - 36,33. 

Разликата идва от учениците с високите оценки, които са успели да вземат между 90 и 100 точки и по двата предмета. Само трима седмокласници са пълни отличници и по БЕЛ, и по математика. Със 100 точки по български език и литература са 14 ученици, а по математика - 152. 

Балът за прием в повечето учебни заведения се образува, като се вземат предвид както получените точки от Националното външно оценяване, така и оценките по български и математика от дипломата след седми клас. Максималният бал е 500 точки - 100*2 от теста по БЕЛ, 100*2 от теста по математика; към тях се прибавят оценките по БЕЛ и математика от дипломата, като (6) се равнява на 50 точки. В зависимост от паралелката и училището, в което се кандидатства, оценката по БЕЛ или по математика от НВО може да се утрои за сметка на другата или да се вземе оценка по друг предмет от дипломата. 

Това означава, че битката за местата в престижните гимназии ще е голяма особено ако седмокласниците са повече от определените места в училищата. Според експерти, поради липса на квоти, ученици с 98-99 точки могат да не влязат в желаната от тях гимназия само заради няколко стотни по-нисък бал.

Кандидатстването тази година ще се състои между 5 и 7 юли, като подаването на заявленията ще може да става и онлайн. Желаещите да подадат на място документите могат да следят информацията за определените места в градовете на сайта на Районното управление на образованието.

Новините от днес и със задна дата