четвъртък, 8 юли 2021 г.

Учени: Това е само началото, очакват ни невиждани горещини

Голяма жега от утре - Lupa BG

Невиждана гореща вълна обхвана Северна Америка. Само преди две седмици най-големият град в Орегон "счупи рекорда" си за всички времена.

Рекордните температури са резултат от климатичните промени, сочат данните от проучване на международен екип от учени, пише "Ройтерс".

Гореща вълна обхвана части от САЩ и Канада в края на месец юни, като бяха отчетени рекордно високи температури. 

В Канада те стигнаха до 49,6 градуса по Целзий. Рекордни жеги в Северна Америка се очакват и тази седмица.

Подобни аномалии щяха да бъдат "почти невъзможни" без климатичните промени, категорични са учените. В изследването са взели участие 27 международни експерти под ръководството на климатолози от Оксфордския университет. Според тях заради глобалното затопляне такива рекордни горещини в Северна Америка вече са 150 пъти по-вероятни.

Климатолозите изчисляват, че толкова високо температурите са се покачвали веднъж на хиляда години, но отбелязват, че е трудно да бъдат предвидени безпрецедентни жеги като тези в началото на лятото. Ако продължи отделянето на сегашното количество парникови газове, подобни температурни аномалии могат да се случват на всеки пет - десет години до 2040 г., предупреждават експертите.

"Хората трябва да осъзнаят, че горещите вълни са убийци", казва Фридерике Ото, климатолог в Оксфордския университет и съавтор на проучването. Според нея предотвратяването на смъртните случаи по време на горещи вълни трябва да бъде основен приоритет за властите.

Новините от днес и със задна дата