неделя, 25 юли 2021 г.

Проф. Христова за унизителния ход на Слави и Радев

  

"Много е вероятно новото правителство да бъде кратко и да не донесе радост на нито един от участниците в играта му. В същото време ГЕРБ остава единствената опозиция и тази роля утре може да го превърне в алтернатива", това заяви професор Антоанета Христова във връзка с политическата обстановка в страната.

Ето какво още каза тя в интервю за "Марица":
 
- Проф. Христова, каква е политическата диагноза на 46-ия парламент? Ще се реализират ли на практика дадените  знаци за готовност за диалог?
- Трябва да отговоря в два плана - какво е декларирано и какво е на заден план в намеренията на всички участници в парламента, които са същите, както и в предишното, 45-о НС. И точно защото участниците са същите, не допускам промяна в тяхното поведение.

Смятам, че  недиалогичността е онова, което е в съзнанието им. Това обаче, което декларират, е социално приемливото говорене, което се очаква от тях.

Всъщност по-реалната прогноза е, че притиснати от обстоятелствата и очакванията, политиците може би ще направят публични действия по посока на диалог, могат даже да бъдат и притиснати да подкрепят правителство, което да отговори на очакванията на по-голямата част от обществото за създаване на кабинет и успокояване на ситуацията, но че вътрешните им импулси няма да доведат до стабилност и устойчивост. Много вероятно е това евентуално правителство да бъде кратко и да не донесе радост и удовлетворение на нито един от участниците в играта му.

- Колко сериозен е шансът да се състави кабинет, след като ИТН  обяви, че кани на консултации всички парламентарно представени партии  без  ГЕРБ?
- Основната тема, която обединява сега тримата играчи, които са „уж“ за голяма промяна по абсолютен начин, е битката им срещу главния прокурор Иван Гешев. Тази битка може да ги сплоти за много кратко време в зависимост от нейната успеваемост. Ако тя не е успешна, не е логично да очакваме неудовлетвореността на тези партии да се превърне в коалиция.

А те от такава голяма коалиция нямат интерес.

Впрочем това няма да бъде реална коалиция - ИТН ще предложи правителство, а останалите (ДБ и ИБНИ) партии ще го подкрепят, защото са унизително притиснати в ъгъла от Слави Трифонов. Те трябва да подкрепят, без да могат да си казват тежката дума. Защото ако не подкрепят, няма да отговорят на обществените очаквания да се направи някакво правителство за относително кратък период от време - поне да се приеме бюджет, да се придвижи Планът за възстановяване и устойчивост.

Виждаме, че депутатите се занимават предимно с Гешев, което е единствената им тема на синхрон, в името на това да го премахнат. Въпросът е защо толкова се страхуват от Гешев - единствения главен прокурор, който пое заедно със специализираната прокуратура атака срещу олигарсите. Кое наистина плаши тези хора, които са срещу него? Защо не допускат разглеждането на цялата истина, а формират комисии, които са създадени, за да се ползват за ПР и доказване само на едностранчивата истина. Липсата на баланс и обективност е видима и за невъоръжено око.

А  това, че ИТН не канят ГЕРБ, е изключително добра ситуация за партията на Борисов. ГЕРБ остава чиста опозиция, не се включва в общия  хор на тази дисфункция на хората, които искат да отговорят на повърхностни обществени нагласи и конкретни интереси. Тази роля на единствена опозиция може да превърне утре ГЕРБ в алтернатива.  
   
- Какъв състав за кабинет очаквате да предложи "Има такъв народ"? Ще видим ли в него служебни министри?
- Мисля, че "Има такъв народ" нямат интерес от това да ползват министри от други политически партии. Допускам, че ще искат да покажат свой стил, но това е въпрос за неочакваното.

По-важната тема е честността на изборите. Лесното гласуване с машините е второстепенната тема в момента. Първостепенната тема, която се загърбва чисто манипулативно от страна на медиите, са съмненията в обективността на машините, това, че там може да се пипа. Но никой не се занимава с това.

-  БСП показа мускули - Корнелия Нинова изрази готовност да състави кабинет с евентуален трети мандат, излъчиха и свой кандидат за председател на парламента.
-  Корнелия Нинова изцяло имитира модела Борисов, стила му на поведение. Той досега винаги е показвал възможности, че има хора за всички позиции, че партията има капацитет. Това иска да покаже и Нинова - че има хора, имитирайки Борисов. Разликата между него и нея обаче е огромна.

Нинова отдавна тръгна да имитира Борисов и това е една от грешните й стъпки. Проблемът на БСП е, че независимо какво прави, за голяма част от „свободните” избиратели, които не са пристрастни към определени политически партии, БСП е абсурден избор.

Да, ИТН  формално ще поканят БСП на консултации. Могат и да ги използват в определени ситуации. Но това не прави позицията на БСП по-силна.

-  Каква ще е ролята на Демократична България в този парламент?
- Самочувствието на ДБ направо залива парламента. Проблемът на Демократична България е в това, че са в унизителна ситуация, подобна на тази на БСП. В момента са формално желани, защото са в групата на протестърските партии. Само че същинската партия, която е в подкрепа на евентуалното ново правителство на ИТН, е ДПС. Вижте битката между ДПС и Демократична България. Кой смятате е по-силният и кой е по-значимият за ИТН? ДПС, естествено.

- Така ли разчитате знака, който даде ДПС с подкрепата на кандидата на ИТН Ива Митева за председател на парламента?
- Разбира се. ДПС отдавна търси политическа сила, която да го легитимира. Това е изключителен ход на ДПС, те системно подкрепят Слави Трифонов - тактически и стратегически. Тактически от гледна точка на това, че много хора по места казаха, че цели секции на ДПС, особено в Северозападна България, са гласували за Слави Трифонов. Това не става случайно.  

- Т.е. преливането на гласове от ДПС към ИТН на 11 юли не е мит?
- Препоръчвам на всички журналисти да отворят данните на ЦИК, да прегледат секциите, да съберат информация  колко секции чисто са минали от ДПС към Трифонов, дали същото не се е случило и на предишните избори. За да видим какво се разиграва на сцената пред нас в момента. Естествено, ДПС няма да влезе в правителството, но ще подкрепи това правителство.

На ИТН обаче им трябват още хора и ДБ играе тази роля. Допускам, че те повториха изборите именно за да не зависят от ДБ и ИБНИ. Но не се получи. ДБ, именно защото осъзнават, че са принудени да играят играта на ИТН,  в момента атакуват ДПС, за да изглеждат независими, автономни, за да запазят образа си за следващите избори.

-  Какво ще наблюдаваме в този парламент, имайки предвид дневния ред в първия работен ден?
- Ще имаме атака след атака срещу прокуратурата и Иван Гешев, докато на някои  хора им писне. Но ще им се наложи да свършат и належащи неща - например  да актуализират бюджет. Ще гледаме обединението на Мая Манолова с Николай Хаджигенов и Демократична България. В същото време Манолова и Хаджигенов ще станат по-приемливи за ИТН в един момент, защото те не се карат с ДПС толкова. Може би и на тях ще се предложат повече неща, за да спрат да се карат. Да добавим към картината Хаджигенов, който не е послушен, бори се заедно с ДБ срещу Гешев, който много му пречи в защитата на собствените му клиенти.

В парламента липсва принципен разговор. Принципният разговор е за това, че съдебната система наистина има нужда да се реформира. Но въобще проблемът не им е Гешев - той е добрата новина на българската правосъдна система. Съдебната ни система има нужда от това да възстанови авторитета на съда, на адвокатите, на прокуратурата. Възстановяването на този авторитет вероятно въобще не зависи от структурата, а от други фактори.

- Защо президентът Радев не произнесе реч пред 46-ия парламент? Какъв знак е това?
- Служебното правителство вече не е гордост за президента. А то е негов продукт, той е фактическият министър-председател. А всеки ден виждаме приказки без съдържание. Не се доверявам на социолози, които твърдят, че служебният кабинет се радва на одобрение. Виждате ли в какъв хаос живеем? Него го одобряват само мечтаещите реванш. А те не са доминиращата част от обществото.

- Т.е. вторият мандат на президента Радев не е твърдо гарантиран, както се смята?         
- Президентът не може да няма притеснения, още не знае кой ще се изправи срещу него. Винаги има хора, които могат да го преборят, въпросът е дали ще ги намерят. А и президентът е събрал много негативи - има много българи, които са негови фенове, но и доста са на обратното мнение.

Президентът се опитва в момента, в предизборната си кампания, да изтрие юмрука, затова трябва да не бъде остър, режещ, а той не може да не е. Като излезе на трибуната, ще удари отново ГЕРБ или някой друг. Затова е решил, че е по-добре да спести малко удари, да е по-внимателен в предизборната кампания. Той не знае и дали този парламент ще бъде успешен, дали няма да е като предишния. Затова е по-добре да не се идентифицира толкова с него.
 
Коя е проф. Антоанета Христова?
Проф. Антоанета Христова е завършила психология в Софийския университет. Специализира психотерапия в Международния институт по личностноцентриран подход в Лугано, Швейцария, и политическа психология в Маршън център и Университета в Охайо - САЩ. Директор на Института за изследвания на населението и човека в БАН. Работи в областта на общественото мнение, публичната риторика, вземането на решение, политическия имидж.

Новините от днес и със задна дата