събота, 10 юли 2021 г.

В деня на размисъл: Задържаха мъж по подозрения за купуване на гласове

  

Арест бе извършен в деня за размисъл във великотърновското село Леденик. При полицейска операция тази вечер е задържан 48-годишен мъж с 12 хиляди лева и 3 хиляди евро и паундове.

При обиск у мъжа са намерени и три тефтера с имена, за които се предполага, че са на хора, на които ще бъдат разпределени парите срещу гласуване за определена политическа сила.

Мъжът е задържан с мярка до 24 часа, потвърдиха от полицията във Велико Търново.

Днес е денят за размисъл. В този ден е забранена политическата агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите. Забраната продължава от 00.00 часа днес до 20.00 часа в изборния ден в неделя.

"Денят за размисъл премина нормално, без сигнали за нарушения за извършване на предизборна агитация. Имаме информация от секционните комисии, че се предават изборните книжа. Процесът тече нормално", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

От прокуратурата съобщиха, че към 10 часа тази сутрин има образувани 612 преписки за нарушение на избирателните права на гражданите. Образуваните досъдебни производства са 69.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация, свързана с извършени престъпления и нарушения на изборния процес. Във всяка област на страната продължават работа и създадените областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.

Обособен е контролен център в ГДНП за сигнали за изборни нарушения

От МВР съобщиха, че е обособен център в Главна дирекция "Национална полиция", който ще осъществява контрол на реакцията при сигнали, свързани с нарушения на изборния процес на територията на страната.

В контролния център са подготвени шест работни станции, свързани с АИС "Регистър спешни повиквания 112", съответстващи на зоните, обслужвани от районните центрове на единния телефонен номер. Заложената цел е контрол върху всички получени сигнали, свързани с нарушения на изборния процес, както и върху цялостния процес по получаването и отработването им.

Стремежът е в реално време да се проследява движението и начинът на реагиране на сигналите, постъпващи по единния телефонен номер. В станциите ще работят 12 обучени служители, които ще осъществяват пряк контакт със 170 техни колеги, командировани в областните дирекции, СДВР и РУ. Те от своя страна ще са ситуирани в оперативни дежурни части, за да проследяват процеса по приемане, регистриране и отработване на сигналите и да оказват при необходимост съответна методическа помощ. Обратна информация ще се подава към центъра в ГДНП.

Сигнали могат да се получават на тел. 112, на откритата денонощна линия в МВР 02/9011298, имейл адрес: izbori2021@mvr.bg, както на място в ОДМВР и РУ.

Новините от днес и със задна дата