сряда, 28 юли 2021 г.

Двете олигархични партии пак се сдърпаха в парламента, вместо да работят разчистват сметки

  

 Двете олигархични партии пак се сдърпаха в парламента, вместо да работят разчистват сметки и губят време за надприказване и празнословие облечено в политическа реторика и привидна загриженост за българското общество. Госпожата, в която повечето българи припознават сестра Галева им приглася активно с популистки послания.

Ето какво се случва в българския парламент!

Подкрепа за правителство без ГЕРБ и ДПС ще дадат "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", повториха днес от парламентарната трибуна Христо Иванов и Мая Манолова. В пленарна зала групите прочетоха своите декларации преди изслушването на служебните министри Стойчо Кацаров и Бойко Рашков. Престрелките отново бяха основно между ДПС и ДБ.

По-конкретно ДБ ще подкрепи правителство, "което може да се справи с корупцията", категоричен бе съпредседателят ѝ Христо Иванов. За разговорите на "Има такъв народ" с парламентарно представените партии, той каза: "На този етап са просто разговори. Те не са насочени към постигане на споразумение и се водят без да има имена".

По думите му трябва да се отбележи, че в тези разговори е било включено и ДПС и повтори, че управлението трябва да държи на дистанция от Движението за права и свободи и от ГЕРБ. 

"Демократична България" ясно е настоявала да се осигури управлението, а не просто правителството. Ако някой иска наистина подкрепата на "Демократична България", ако някой иска тя да бъде истински партньор, моля и се надявам да бъдем чути. Призоваваме личният състав на кабинета да бъде подбран много внимателно от хора. Ние не предлагаме наши номинации, но има хора в служебното правителство, които привличат огромно доверие. Конкретно искам да дам пример Кирил Петков, Асен Василев, проф. Денков. На второ място за нас ще бъде много важно това правителство да има ясен програмен ангажимент, свързан с възможността страната да бъде "освободена от корупцията", каза още Христо Иванов от парламентарната трибуна.

Това означава, обясни председателят на парламентарната група, ясен политически ангажимент на най-високо ниво за реформа на правосъдието чрез промяна на Конституцията, колкото и сложно да е това. На второ място, трябва да имаме обща визия и тя да бъде споделена от парламентарната конфигурация, която ще подкрепя това правителство, за изчистване на регулаторите един по един от "корупционни калиники". Следва изчистване на службите, на финансовата система от "мръсни пари", както и обединение около възстановяване на българския енергиен суверенитет. 

ПГ "Демократична България" още днес ще започне събиране на подписи за анкетна комисия, която да наблюдава прилагането на мерките по "Магнитски", да отговори на въпросите защо и как българските органи са "проспали" 700 млн.лв от хазарт, как Делян Пеевски е получил статут на недосегаем досега. 

От политическата сила очакват и програма за справяне със следващата ковид вълна.

Ние сме готови да разглеждаме и други опции в т.ч. да бъдем опозиция и, ако не може парламентът да излъчи качествено управление, да се върнем към съда на избирателите, декларира Христо Иванов. 

Иванов отбеляза, че ГЕРБ и ДПС са добре дошли да подкрепят правилните решения, но истината, по думите му е, че те продължават да бъдат заложник на своите ядра - около Борисов и около това, което е наречено Сарая. Докато това не се промени, тези легитимни политически партии не намерят начин да се освободят от статута си в момента, те не бива да бъдат допускани до възможността да влияят на бъдещото управление, да му налагат своя дневен ред, да търгуват с това влияние, защото ще навлезе корупцията, категоричен е Христо Иванов. 

В декларацията от името на ДПС председателят му Мустафа Карадайъ представител на другата олигархична групировка, не пропусна да отговори на съпредседателя на ДБ, като нарече Христо Иванов "заложник на една организирана, олигархично-медийна НПО политическа група".

"Чухме поредната анти ДПС декларация. Г-н Иванов, не се опитвайте да криете вашата немощ пак с анти ДПС риторика. Вие търгувате и рекетирате всяка власт. Вие сте част и сте продукт и заложник на една организирана, олигархично-медийна НПО политическа група. 

"Става въпрос персонално за г-н Прокопиев като олигарх и символ на задкулисието в българската политика, като човек, който притежавайки медийна-икономическа власт заграбва политическа власт без да се явява на избори. За нас това е съдържанието на понятието завладяна държава и фасадна демокрация, които са ви любими етикети", каза още Мустафа Карадайъ.

"В очертанията на кръга "Капитал" влизат политическите шамани, начело с Иван Кръстев - Българският Конфуций според бившия премиер, както и НПО-ата от българските поделения на международната Сорос мрежа. Един файтон хора овладяхте тази мрежа и общото между вас е, че в по-голямата си част сте хора, произхождащи от сериозни комунистически, номенклатурни фамилии", каза още Карадайъ.

"Защо е така оставяме филантропа Джордж Сорос да обясни. Наричаме на шега тази група, този кръг - организирана престъпна група в българската политика, защото в зората на българската демокрация приватизирахте дясната идея и дясното политическо пространство. Впоследствие и големи части от българската икономика. За медиите, правите евтин опит да се криете зад свободата на словото. Никога не сме нападали журналисти от контролираните от вас медии. Обратно в много изказвания сме правили разлика между журналистите и тази група. Достатъчно е да се посочат само изтеклите в публичното пространство инструкции към журналистите за кого и какво да пишат", каза още Мустафа Карадайъ. 

Според него десетилетия наред се извършва политически инженеринг в цялото политическо пространство, включително по външни указания: "Разцепихте и унищожихте автентичната дясна партия СДС чрез анти ДПС риторика. Същата процедура приложихте и на НДСВ. Активно участвахте в създаването на проекта Бойко Борисов и по външни указания. Списъкът на инженеринговите продукти е дълъг. Това е сериозен труд по фрагментиране на дясното политическо пространство и като резултат вече две десетилетия в България няма автентична дясна партия. Като цяло това се явява възпрепятстване на демократичния процес в България. Вие рушите демокрацията в България". 

Карадайъ посочи и, че без да се явяват на избори, имат министри в правителствата, изброявайки Симеон Дянков, Томислав Дончев, Екатерина Захариева и други. "Между вас и нас има морална пропаст. Ние от ДПС сме потомци и продължители на истински борци против тоталитарната комунистическа власт. Някои платиха цената на демокрацията с живота си. Други със здравето си, трети със свободата си", каза още Карадайъ. Според него следователите и прокурорите се виждат в редиците на "Демократична България".

Декларацията си той завърши с призив за диалог между парламентарните групи да се определят националните приоритети и да се възстанови държавността. 

Мая Манолова, към която повечето българи се обръщат със Сестра Галева от "Изправи се БГ! Ние идваме" също декларира за пореден път, че "Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепи кабинет, "в който виждаме дългата ръка на ГЕРБ и ДПС".

"Хората искат правителство и очакват правителство, но правителство на промяната, което да отговори на техните очаквания за почтеност, за реформаторство и отговорност към българските граждани. Хората си представят и очакват това правителство да бъде излъчено от най-голямата парламентарна група и да бъде подкрепена от формациите на протеста и да има ясно разграничение от корупционния модел. Хората очакват правителство, в което ГЕРБ и ДПС да нямат влияние, по този въпрос ние сме абсолютно ясни - няма да подкрепим кабинет, в който виждаме дългата ръка на ГЕРБ и ДПС", каза още Манолова. 

След декларациите на парламентарните групи дойде ред на изслушването на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков относно твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани, както и изслушване на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров относно подготовката на здравната система за посрещане на нова вълна на заболели от COVID-19 през есента и изграждането на национална детска болница. 

А по-рано Антоанета Стефанова положи клетва като народен представител от "Има такъв народ", тъй като миналата седмица, когато работата на НС започна, тя участва в Световната купа по шахмат в Сочи, Русия. А депутатите от днес се регистрират в пленарна зала с биометрия.

Новините от днес и със задна дата