четвъртък, 29 юли 2021 г.

ГЕРБ обвини Рашков, че разпитвал директори на училища за кого гласували: Радев да го озапти

  

Директори на детски градини и училища били привиквани на разпит, за да кажат за кого са гласували и дали са правили агитация за определена партия. Това заявиха Николина Ангелкова и Тома Биков от ГЕРБ на извънреден брифинг в Народното събрание, като обвиниха служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков в политическа репресия.

Представителите на партията обявиха, че получавали десетки сигнали от притеснени хора в софийска област и призоваха президентът Румен Радев "да озапти" Рашков.

"Получавам десетки сигнали от притеснени хора от района, които и в момента са подложени на политическа репресия от служебния вътрешен министър Рашков, независимо, че изборите приключиха. Днес ми сигнализираха директори на училища и детски градини за това, че са привиквани в полицейски управления да дават обяснения за кого са гласували и дали са агитирали да се гласува за определена политическа партия. Извинявайте, но къде е тайната на вота? Хората се страхуват. В София област има 97 директори на училища и 73 на детски градини. Всички те ли ще бъдат привиквани за да дават обяснения?", попита Ангелкова, като тя самата обяви, че получила сигналите.

"Става въпрос за, подчертавам, български учители. Не става въпрос за някакви купувачи на гласове, за хора, които са нарушавали закона.Става въпрос за български учители, които за пръв път в живота си биват извиквани в Районно полицейско управление и разпитвани като престъпници по заповед на Бойко Рашков", добави Тома Биков и продължи:

"Две седмици след изборите, при положение че в момента не предстоят избори, а дори и да предстоят такива, не знам кой от вас би си представил как директорка на детска градина организира купуване на гласове. Това може да се роди в главата само на човек като Бойко Рашков. Човек, който е загубил всякаква представа, че се намира в 2021 г. и се държи като социалистически милиционер, който следи и слухти и търси анонимни доноси и анонимни доносници, с които да преследва в случая български учители".

Биков беше категоричен, че ГЕРБ ще поискат изслушване на Рашков още другата седмица.

"Ще повикаме още другата седмица този човек и ще го питаме за всичко. Не само за това. Като ученик ще го питаме. Какво си мисли, че нас ни е страх? Ако си мисли, че нещо някой го е страх, пак повтаряме нито сме 82-ра година, нито 48-ма година. Никой не го е страх от някакъв изтърван човек. "Ще търсим отговорност от този човек. Това е изцяло по негово нареждане",", каза още Тома Биков.

"Би било добре час по-скоро началникът му Румен Радев да го озапти и изолира, където той да не разиграва лудостите си на гърба на едни обикновени български граждани", допълни депутатът.

Тома Биков отбеляза още, че няма никаква идея каква е тяхната връзка с ГЕРБ.

"Каквато и да е връзката им с ГЕРБ, тези хора не са престъпници, нито са заподозрени в престъпления", каза той.

Новините от днес и със задна дата