събота, 3 юли 2021 г.

Европа влезе във ваксинационна надпревара с варианта Делта

  

Страните в Европа бързат да ускорят ваксинацията срещу коронавируса и да изпреварят разпространението на по-заразния вариант Делта. Залогът е висок, целта е болничните отделения да не се запълнят отново с пациенти, борещи се за живота си, предаде Асошиейтед прес, на която е позова БТА.

Трябва да се реагира спешно, защото за Европа започва сезонът на летните отпуски. Хубавото време кара хората да се срещат повече едни с други, а властите не биха искали да им пречат. Социалната дистанция масово се пренебрегва, особено от младите, а някои страни отменят изискването да се носи маска на открито, отбелязва АП.

На хората им се предлагат стимули, за да се ваксинират, включително безплатни хранителни стоки, пътешествия и ваучери за забавление, както и томболи с награди. Кипърският президент дори се обърна към патриотичните чувства на сънародниците си.

За да предотврати възможно рязко увеличаване на случаите на заразяване, нидерландското правителство реши да разшири обхвата на ваксинацията, така че в него да попаднат и децата на възраст между 12 и 17 години.

Гърция предлага на младите хора дебитна карта със 150 евро в нея при поставяне на първа доза.

В Рим властите обмислят възможността да използват микробуси, с които да ваксинират хората на плажа.

Полша миналата седмица организира лотария за напълно ваксинирани пълнолетни лица, като сред наградите имаше и автомобили.

Португалските власти увеличиха работното време на ваксинационните пунктове, създадоха нови медицински обекти, които работят без предварително записване, повикаха на помощ военните и намалиха времето между поставянето на двете дози на ваксината на АстраЗенека от 12 на осем седмици.

"В надпревара с времето сме", каза португалската министърка към президентството Мариана Гимараиш Виейра да Силва.

Евгения Чернишкова, сервитьорка, чакаше на опашка за ваксинация в четвъртък пред намиращия се на Червения площад в Москва универсален магазин ГУМ, след като държавата задължи заетите в някои отрасли да се ваксинират.

"Сега това става задължително и всички разбираме защо - защото третата вълна на пандемията тук вече започна", казва тя.

Петнайсет месеца след като СЗО обяви, че има пандемия от COVID-19, някои правителства изглежда са по-склонни да възнаграждават общественото търпение и да не бързат да връщат ограничения. През седмицата около 40 000 запалянковци отидоха на стадион "Уембли" в Лондон за футболната среща от Европейското първенство между Англия и Германия. В Португалия новите ограничения са половинчати, изисква се например през уикендите ресторантите да работят с ограничено работно време.

В Москва обаче от понеделник в заведенията се допускат само посетители, които са ваксинирани, преболедували са COVID-19 през последните шест месеца или разполагат с отрицателен тест, направен не по-късно от 72 часа преди това. Русия пети ден отчита изключително висока смъртност причинена от Ковид - 19.

В сряда Франция отмени и последните по-сериозни мерки и позволи неограничена посещаемост за ресторантите, сватбите и повечето културни прояви въпреки бързо нарастващия брой случаи на варианта Делта.

Тиагу Корейра, доцент от лисабонския Институт по хигиена и тропическа медицина, забелязва, че хората, особено младите, вече нямат търпение и искат да се наслаждават на топлите летни нощи. "Хората искат да се върнат към нормалността по-бързо, отколкото върви ваксинацията", каза той.

Появяващите се нови варианти на вируса хвърлиха светлина върху безпрецедентния мащаб на програмите за имунизация. Според Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията в изследваните от него страни 61 процента от хората над 18 години са с поставена първа доза, а 40 на сто са напълно ваксинирани.

Но д-р Ханс Клуге, ръководител на европейското бюро на СЗО, предупреди през седмицата, че вариантът Делта до август вероятно ще се превърне в доминиращ в 53-те страни от европейския регион, за който отговаря неговата служба. Той отбеляза, че около 63 процента от хората в региона не са имунизирани с първа доза.

"Следователно, трите условия за нова вълна от много хоспитализирани и от смъртни случаи преди (есента) са налице: нови варианти, недостатъчно поставени ваксини, големи събирания на хора", каза Клуге.

Новините от днес и със задна дата