понеделник, 5 юли 2021 г.

Глобяват ИТН заради предизборни нарушения

 Политолог: Слави не е обединител, а разединител! - Novapress - Директните  новини Днес 

Глобяват партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" заради предизборни нарушения в Пловдив, съобщи директорът на Общински инспекторат Борислав Димов.

От Общинския инспекторат в Пловдив изчакват решението на 16 РИК, за да определят глобата, тъй като агитационни материали в града може да се поставят само на определени места и то със заповед на кмета.

Лепене на плакати и окачване на знамена, транспаранти и постери на всички останали места може да става с изричното съгласие на собственика на имот.

Областният координатор на "Има такъв народ" за Пловдив град Николина Деспотова отрича, че активисти на партията са прикрепили свои агитационни материали към някои от знамената на България и Пловдив по "Асеновградско шосе".

Деспотова е била привикана в Пето РУ и е писала обяснения, е съобщила самата тя пред "Пловдив 24". Координаторката на партията заявява, че никой от ръководството в Пловдив не знае кой е поставил знамената, но те категорично не били на ИТН.

"Знамената носят нашите белези, но не са поставени от наши лица, защото това е нерегламентирано място. Ние сме за честни избори и за правова държава и спазваме законите на Република България", казва Деспотова.

Предизборните материали по "Асеновградско шосе" са премахнати още в събота, съобщи председателят на 16 РИК Спас Шуманов. Не е ясно по чие разпореждане и от кого са свалени. Сигналът е проверен от специализираната работна група по жалби и сигнали.

Докладът от проверката ще бъде обявен на заседанието на 16 РИК довечера. По закон, за подобно нарушение се налага санкция. РИК обаче трябва да вземе решение с консенсус, тъй като е колективен орган.

Новините от днес и със задна дата