четвъртък, 29 юли 2021 г.

Проф. Кантарджиев открои основните симптоми на Делта варианта, преобладаващ в 4 области в страната

 Проф. Кантарджиев препоръча да се ваксинират и децата 

"В страната около половината случаи в София-град, Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на Делта варианта. В другите области процентът е малко по-нисък. Индийският вариант се различава по своето разпространение доста от британския, защото количеството на вируса в носоглътката е няколкостотин пъти по-голямо.

В рамките на месец този щам ще доминира у нас". Това заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който след като беше пенсиониран от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, стана консултант по ваксинациите към Столична община, пред NOVA.

Специалистът открои и кои са основните симптоми при Делта варианта на COVID-19.

"Най-често заразените имат хрема и болки в гърлото. Ако имате подобни симптоми, останете у дома и си направете бърз тест", каза още професорът.

По думите му хората са забравили за вируса и не се говори за ваксинация.

"Провежда се една невидима ваксинационна кампания. Трябва да се обясни на хората спокойно, че трябва да се имунизират, това е най-важното в момента, защото 25 поставени ваксини означават 1 спасен човешки живот. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се имунизират. Колкото повече ваксини сложим, толкова по-подготвени ще бъдем", обясни професорът.

Той коментира и изказването на Кацаров, че грешната стратегия за ваксиниране е отнела живота на 10 000 души.

"Първо, аз не съм член на щаба по ваксинирането, затова ще говоря като независим експерт, лекар и гражданин. Не е достойно лекар да говори така за лекари и точно тази цифра кой му я каза? Защо не 11 000 или 9000? Това създава недоверие и после се чудим защо хората не се ваксинират. Ако 2020 г. пролетта не бяха мерките и имахме по 5000 заразени, знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването? Лекарите нямаха маски и ръкавици. Нормалните хора оцениха това, което направихме тогава", категоричен беше Тодор Кантарджиев.

И добави, че откакто д-р Кацаров е министър на здравеопазването, броят на ваксинираните постоянно намалява.

"Първата компания, която предложи готова ваксина, беше "АстраЗенека". За съжаление, видяхте какво стана в следващите месеци. Голяма част от нещата бяха пресилени в медиите. Сега г-н Кацаров ще има възможност да дарява и продава ваксини. Мисля, че това трябваше да стане още преди два месеца, вместо да се занимава с други по-несъществени неща", уточни Кантарджиев.

В същото времемолекулярният и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд Георги Маринов заяви, че се очаква вирусът да става все по-опасен.

"Няма индикации за отслабването на вируса SARS-CoV-2, за 18 месеца той мутира от оригиналния ухански до индийския щам, който е от 3 до 4 пъти по-заразен. Логичното очакване е той да продължи да става все по-опасен", коментира Маринов пред bTV.

Според него Делта мутацията на вируса се размножава с такива темпове, че антителата не могат да я спрат, което прави новата вълна неизбежна в световен мащаб, не само при ниските ваксинационни нива в България.

Биологът обясни още, че колективният имунитет е постижим, но само временно, тъй като нивата на антитела спадат.

"В Израел наблюдаваме, че отново има растеж на случаите, което означава, че ефективността на ваксината там клони към нула. Тя все още се държи добре спрямо тежко заболяване, но се оказва, че след около 6 месеца ефективността ѝ започва да избледнява и след определен период от време трябва да бъде поставена нова доза. Задължително е това да се случи с хората, които са ваксинирани в края на миналата и началото на тази година, но аз не виждам нещо такова да се прави, поне у нас", каза биологът.

Според учения вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория е "60 на 40 процента", като вероятно обаче не е направено умишлено, а по-скоро става въпрос за "гаф".

Новините от днес и със задна дата