петък, 16 юли 2021 г.

Президентът Радев свиква Народното събрание на 21 юли

 

Ще свикам Народното събрание с указ на 21 юли от 9 часа. Това обяви президентът Румен Радев. Държавният глава е е на посещение в Силистра, където в Художествената галерия на града ще проведе среща с интелектуалци и културни дейци от региона. По-рано държавният глава присъства на ритуала "Жътва", който се състоя от 9.00 часа край село Проф. Иширково. 

Това ще се случи по възможно най-бързия начин, защото всички очакваме най-сетне в Народното събрание да започне диалог, от който очакваме да има ясно политическо решение с дългосрочна перспектива, допълни държавният глава. 

Първо ще бъде свикано Народното събрание, трябва да се сформират парламентарните групи, след това да поканя всички представители на парламентарните групи на консултации и след това да връча първия проучвателен мандат, каза още президентът.

 "Искам да поздравя ИТН с изборната победа. Това, което направиха вчера беше да отворят вратата към диалог, към намиране на консенсус относно проблемите", каза още Радев.

"Сега е моментът българските политици да си свършат работата, да намерят обединение, да намерят пресечни точки на техния интерес, които всъщност да бъдат интересите на всички българи. Всички очакват от тях да продължат демонтажа на порочния модел, ако не го направят оставаме гладни всички", каза Радев. 

Запитан за идеята служебното правителство да стане редовно, Радев отговори: "И предложенията, и утвърждаването на едно такова решение зависят от българските народни представители, от свободната воля на самите министри и най-вече от намирането на консенсус и обединяване около ясни принципи и приоритети в името на бъдещето на България", коментира Радев. 

Попитан за отстраняването на проф. Асен Балтов от директорския пост на столичната болница "Пирогов", Румен Радев обясни, че не се намесва в кадровата политика на служебните министри и допълни:

"Очевидно днешният модел на здравеопазване не работи. Той води до превръщането на здравеопазването в бизнес, неприемлива уродливост вътре в системата. Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар и шеф на държавна болница да бъде от 50 до 100 пъти".

От 21.00 ч. в Летния театър на Варна президентът ще наблюдава мюзикъла "Човекът от Ла Манча" в изпълнение на Държавна опера - Варна и ще отправи приветствие към участниците и гостите на спектакъла, както и към екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" по случай 100-годишния юбилей.

Утре държавният глава ще проведе среща с интелектуалци, представители на изкуството, културата, науката и образованието от град Варна.

Новините от днес и със задна дата