петък, 16 юли 2021 г.

Скъпият газ шоково вдигна цените на тока

  

Нарасналото търсене на природен газ доведе до дефицит на световния пазар. Това тласка нагоре цените както на самия газ, така и на електроенергията, произвеждана от електроцентралите, работещи на природен газ, пише The Wall Street Journal.

За американските компании е трудно да удовлетворят увеличаващото се търсене на газ в Китай, тъй като през последната година те намалиха производството си, заради пандемията от COVID-19 и досега не успяха до го възстановят. В отделни страни, например в Пакистан, дефицитът на газ вече води до спиране на електроенергията.

Европа също усеща недостига на синьото гориво и няма възможност да запълни системите за съхранение на втечнен природен газ (LNG), изпразнени от дългата и студена зима. Нивото на запълване на LNG системите в Европа е най-ниското от десет години за този годишен период, отбелязва анализаторът за газовия сектор от Argus Media Наташа Филдинг.

Цената на газа на хъба TTF в Нидерландия през юли е на рекордни нива - над 460 долара за 1000 куб. м, сочат данните на инфорамционния портал S&P Global Platts, отразяващ ситуацията на пазара от 2004 г. Ако следващата зима не е топла, световните цени на газа вероятно ще останат високи поне още една година, отбелязва анализаторът от S&P Global Platts Крис Мидгли. Ръстът на цената на газа, на въглищата и квотите за емисии, които са ключови за разходите на електроцентралите доведоха до скок на цената на електроенергията. Така по данни на Argus в Германия стойността на електрическата енергия през юли се е увеличила до 83,67 евро за MWh, което е най-високото ниво от 2000 година. Цените са се увеличили до рекордно ниво във Великобритания, Испания и Италия.

Скокът на цената на електроенергията намалява печалбата на компаниите с енергоемки производства, например тези от сектора на химическата промишленост. Печалбите в сектора биха могли да бъдат много по-високи предвид значителното търсене на производството им в посткризисния период, отбелязва главният изпълнителен директор на E&C Consultants Бенедикт дьо Милмайстер./3e-news.net

Новините от днес и със задна дата