петък, 11 юни 2021 г.

Бургаската опера представя блестяща Щраус гала на Летния театър

 Бургаската опера представя блестяща Щраус гала на Летния театър

След атрактивното откриване на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021, осъществявани от Държавна опера – Бургас и Община Бургас, с концертния спектакъл „Оскарите в музиката“ с участието на Милица Гладнишка и Филип Аврамов, под диригентската палка на Левон Манукян – на 8-и юни, в Летния театър, утре, 12-и юни, събота, от 17 часа, на същата сцена за най-малките зрители ще бъде разказана вечната приказка за съдбовните предизвикателства, Синята фея, която покровителства добрите постъпки  и сбъднатите мечти, – „Пинокио“.

А във вторник – 15-и юни от 20.30 часа в Летния театър за меломаните Бургаската опера е подготвила  „Йохан Щраус гала“. Блестящият набор от арии, дуети, ансамбли и хорове из оперетните шедьоври на Йохан Щраус ще бъде под съпровода на оркестъра на Държавна опера  – Бургас. Цанислав Петков застава зад диригентския пулт във впечатляващата програма, представяща шедьоври от творчството на един от най-изпълняваните композитори в световен план. Младият диригент дирижира в края на миналия месец в залата на Операта мащабния бродуейски мюзикъл „Целуни ме, Кейт!“ по музика на големия американски композитор Коул Портър и режисура на доц. д-р Александър Текелиев.

На откритата сцена в Приморския парк на 15-и юни в оперетната гала богатството на своите тембри и емоционално сценично присъствие ще представят: сопраните Людмила Михайлова, Мария Цветкова-Маджарова и Шмилена Султанова, тенорът Яни Николов, баритонът Йордан Христозов и Диман Панчев, бас. За цялостната бляскава визия на музикалния проект способства и участието на хоровия и балетния състави на Бургаската опера – които ще дорисуват бляскавата картина, пресъздаваща стил, класа и изискан подход към живота, характерен за виенските балове на аристокрацията. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас във вторник ще бъде Ваня Златева, диригент на хора – Невена Михайлова, танците са дело на Галина Калчева.

В богатата програма на оперетната гала ще бъдат представени: увертюра, хор, арии, дуети и ансамбли от оперетата „Цигански барон“ , арии, хор и балет от „Виенска кръв“, увертюра, арии, хор, балет – полка „Гръм и мълния“ от „Прилепът“.

Както подобава на финала на един бляскав бал с виенски привкус, кода на вечерта ще поставят всички солисти, оркестранти, хористи и балетисти, участвали в гала вечерта, с празничната наздравица „Шампанското е Божи дар“ от „Прилепът“ – една от най-изпълняваните оперети, която напълни Летния театър на миналогодишните Бургаска музикални празници „Емил Чакъров“, когато Цанислав Петков направи своя блестящ дебют в оперетното заглавие, което си съперничи с едни от най-трудните за интерпретации опери.

С „Йохан Щраус гала“ публиката на Летния театър ще има възможност да съпреживее едно естетско музикално-артистично събитие, под знака на блясък, разкош – но с вкус и мяра, бликащо настроение, виенски финес, стил, класа и фантазия.

        За диригента: Цанислав Петков

 Цанислав Петков е едва на 31 години, но има завидна кариера като диригент. Роден в гр. Русе в семейство на пианисти. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ - гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. През 2015 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София.

От същата година до днес е главен художествен ръководител и диригент на Камерен оркестър – Хасково, а от 2017 г. е диригент и в Държавна Опера – Бургас. Партнира си с редица оркестри на територията на България сред които Софийска филхармония, Европейски младежки симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите във Враца и Видин, Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол и с някои от най-изявените български солисти, като Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, Стойка Миланова и др. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив със специалност „Артмениджмънт“.

Новините от днес и със задна дата