вторник, 22 юни 2021 г.

Емигрантите спряха да пращат пари

 istock

За една година парите, които българските емигранти изпращат на роднини и близки в България, са намалели приблизително пет пъти, показват данните на БНБ за април.

От началото на годината до края на април българите, които работят зад граница, са изпратили на близките си в страната едва 53,9 млн. евро.

За сравнение, за първите 4 месеца на миналата година преводите са били за 251,9 млн. евро, или близо 5 пъти повече, показват данни на БНБ. Заради пандемията много от тях се прибраха в страната, след като останаха без работа зад граница.

За цялата пандемична 2020 г. парите, които българските емигранти изпратиха тук, бяха 339 млн. евро и този срив със 72% в сравнение с предишната 2019 г. беше най-големият в историята.

Само през април гатсербайтерите са пратили 14,2 млн. евро, точно толкова, колкото и през четвъртия месец от 2020 г., когато много икономики по света бяха блокирани от ограничения заради пандемията.

Само за първото тримесечие на 2021 г. емигрантските пари се свиха с 83% спрямо същия период на 2020 г. Намалението през април на месечна база е малко над 78%.

Новините от днес и със задна дата