сряда, 2 юни 2021 г.

САЩ наложиха санкции на Пеевски, Божков и Илко Желязков по закона ''Магнитски''

  

                                        Колаж: Dir.bg

Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ налага санкции на бизнесмена и обвиняем Васил Божков, бившия народен представител Делян Пеевски, заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и на 64 компании в България съгласно закона "Магнитски", става ясно от съобщение на сайта на ведомството. 

За първи път в историята на програмата за налагане на санкции съгласно американския закон "Магнитски" в един единствен ден се взимат мерки срещу над 65 физически и юридически лица заради техните значителни корупционни действия в България, се акцентира в текста. 

В изявлението се казва, че Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира тримата българи заради тяхната голяма роля в корупция в България, както и техните мрежи, включващи 64 юридически лица.

"Правителството на САЩ ще продължи да налага осезаеми и значителни санкции на онези, които участват в корупция и са замесени в глобалната финансова система от злоупотреби. Днешният акт - най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега - демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция", се подчертава в съобщението.

От ведомството допълват, че корупционната дейност на тримата показва как широко разпространената корупция върви ръка за ръка с друга незаконна дейност.

В изявлението се припомня детайлно кои са тримата санкционирани и техните компании.

За Васил Божков пише, че е български бизнесмен и олигарх, който на няколко пъти е подкупил държавни служители. В момента Божков се намира в Дубай, където успешно избягва екстрадиция по редица обвинения, наложени през 2020 г., включително за ръководене на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и укриване на данъци, съобщават от ведомството. И допълват, че разследване на прокуратурата на Република България е установило, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на Държавната комисия по хазарта по 10 000 български лева всеки ден, за да отнеме лицензите за хазарт на конкурентите му. 

За Делян Славчов Пеевски от финансовото ведомство коментират, че: "Пеевски се е договарял с политици да им осигурява политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на получаването на защита от наказателни разследвания." Според ведомството Пеевски е използвал Илко Желязков за провеждане на схема за подкупи, включваща български документи за пребиваване на чужденци.  

В резултат на днешната акция цялото имущество и интереси в собствеността на Божков, Пеевски и Желязков, които се намират в САЩ или са притежание или контрол на американски лица, са блокирани, става ясно от съобщението на Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ .

"Законът Магнитски", приет от Конгреса на САЩ през 2016 година е насочен срещу лица, подозирани от Вашингтон в корупция и нарушаване на правата на човека.


 

Новините от днес и със задна дата