понеделник, 14 юни 2021 г.

Хотелиери искат промени в мярката 60/40

  

Необходимо е удължаване на мярката 60/40 в туризма поне до края на септември, както и промяна на условията по нея, пише в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), изпратена на министъра на туризма Стела Балтова, предаде БТА.

От БХРА подчертават, че за ваканционните хотели, особено морските, е нецелесъобразно и недопустимо да бъдат съпоставяни месеците юни и юли на текущата година спрямо съответните месеци за 2019 година, заради липсата на резервации тази година.

От асоциацията предлагат да се промени критерият за оценка за допустимост на кандидатите по Мярка 60/40, като се приеме съпоставяне на първите 6 месеца на 2021 година (от януари до юни), спрямо аналогичния период за 2019 година, при минимум 20 на сто спад в бизнеса дали помощта да стане 70/30.

Като краен вариант от БХРА предлагат и втора опция - при отпускане на средствата по мярката да се съпоставят тримесечието от април до юни на 2021 година спрямо същия период на 2019 година, при минимум 20 на сто спад в бизнеса.

Хотелиерите и особено летните ваканционни хотели са най-ощетени, защото ще работят едва от 2 до 3 месеца. Затова от БХРА настояват да се приоритизира помощта и да се насочи към онези браншове, които са най-засегнати от кризата като туризма и свързаните с него авиация и транспорт. За тези сектори от бизнеса настояват отново да се предложат допълнителни средства, както бе въведената мярка 80/20.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата