четвъртък, 20 май 2021 г.

Самолет на полските военновъздушни сили е отвлечен и лети над Европа

 Екшън в небето: Голям полски военен самолет е отвлечен и лети над Европа 

Пътнически самолет Boeing 737-86X, принадлежащ на полските военновъздушни сили, е подал сигнал за отвличане. Това съобщава порталът OpenSky Network.

Съобщава се, че пилотът е изпратил специален код 7500 до контролната кула, което означава „самолетът е отвлечен“.  Съдейки по интерактивната карта на уебсайта на портала, самолетът лети над територията на Полша, недалеч от границата с Чехия. Други подробности за инцидента не бяха предоставени.

Информацията предизвика паника, след като самолетът се насочи на запад, пише "Дейли експрес".

Похитителите са поели контрола над самолета над Европа, съобщи France News 24. Малко по-късно информацията бе променена, че също може да бъде част от продължаващо учение.

 "В Полша се провеждат учения Renegade/Sarex-21. Отвличането на този самолет може да е елемент от тези учения."

Полските въоръжени сили са обявили на своя уебсайт от 17 до 21 май "тактическо учение, насочено към противодействие на терористичните заплахи от въздуха, както и провеждане на операция за издирване и спасяване на сушата и в морето".


"По време на учението ще бъдат проведени четири етапа. Първият ще се отнася до отвличането на цивилен самолет като възможно средство за терористична атака, представляваща заплаха за националната сигурност.

Вторият - ще бъде със сблъсъка на два кораба с ранени хора върху горящи и потъващи единици. Сценарият включва провеждане на спасителна операция, спасяване на военно имущество и транспортиране на жертвите до лечебни заведения.

Следващите два етапа ще бъдат свързани с провеждането на издирвателни и спасителни операции след въздушни събития (падане на самолети в труднодостъпни райони)."

Новините от днес и със задна дата