четвъртък, 13 май 2021 г.

Докога ще изплащат добавките към пенсиите

 istock

Добавката от 50 лева месечно към пенсиите ще продължи поне до края на мандата на служебното правителство, съобщи служебният социален министър Гълъб Донев.

Добавката беше въведена от правителството на Бойко Борисов като мярка за подпомагане на възрастните хора в условията на пандемията от коронавирус и е в сила от въвеждането на извънредни противоепидимични мерки.

"Осъзнаваме, че положението, е което се намираме е тежко - свързано е с кризата заради коронавируса. Обществото очаква реакция от страна на служебното правителство за това дали и доколко ще продължи социално-икономическите мерки, които са въведени с различни постановления на МС. За съжаление някои от тях бяха обезпечени само до края на май, а други – до юни. Съзнаваме колко важно е това за българските граждани. На първото заседание обсъдихме възможността за продължаване на тези мерки. Това са 60/40, 80/20, мерките, свързани с децата, които не ходят на училище и родителите, които са в неплатен отпуск, 50-те лева, които се изплащат допълнително на всички пенсионери", заяви Донев. 

„Мярката за българските пенсионери е насочена към хората, най-ударени от кризата. За хората от бизнеса, работих с колегите от Министерство на икономиката и туризма. Ще ви помоля за от 7 до 10 дни, за да проиграем сценариите, след което ще ви дадем допълнителна информация как ще подкрепим икономиката.
Истината е, че ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо. Ако заработи бизнесът, пари ще има за всичко”, посочи от своя страна служебният финансов министър Асен Василев.

Новините от днес и със задна дата