четвъртък, 13 май 2021 г.

Кмет иска до 500 лв. глоба за хора хранещи бездомни животни

 

Кметът на Кричим Атанас Калчев настоява за солидни глоби за хората, предлагащите храна на безстопанствени кучета и котки на обществени места в града.

В пост в социалните мрежи той отправи апел към своите съграждани  - "незабавно да бъде прекратена порочната практика по предлагането на храна и/или хранителни отпадъци на безстопанствени /бездомни/ кучета и котки на обществени места" в града.

Атанас Калчев ще предложи на Общинският съвет да се приеме финансови санкции от 50 до 500 лева за тези, които продължат да хранят бездомните животни.

"Невъзможно е, при каквито и да било мерки, които се предприемат и реализират от общинската администрация да се справим с овладяването на популацията и присъствието на бездомни кучета и котки в Кричим, след като някои от нашите съграждани чрез предоставяната им храна, създават у тях хранителни навици!", пише кметът. 

Калчев заявява, че до края на мандата си като кмет на общината, в Кричим няма да бъде изграден и да функционира приют за настаняване, отглеждане и лекуване на бездомните кучета и котки със средства от общинските приходи, републиканския бюджет и европейски средства. По думите му тези средства трябва да бъдат съфинансирани от общинския бюджет за сметка на повишението на местните данъци и такси.

"Основен приоритет през всеки от предходните, така и в настоящия мандат, в работата ми са били грижата за добруването и благоденствието на хората от нашият град и развитието на Кричим като желано място за живот. Недопустимо е определени граждани, прикривайки се зад "безкрайната" си любов към бездомните кучета да създават предпоставки за застрашаване живота и здравето на всички останали. В тази връзка ще направя предложение до Общински съвет Кричим, в Наредбата за обществения ред да се приемат санкции - глоба от 50 до 500 лева за тези нарушители, които предлагат храна или хранителни отпадъци на безстопанствени кучета и котки на обществени места", пише още кметът в публикацията си във Фейсбук.

Той заявява категорично, че не възприема и "мантрата, че бездомните кучета трябвало да се хранят, за да не огладнявали, озверявали и др. и по тази причина да не нападали хората, които се движат по обществени места, без да ги закачат или изразяват по някакъв начин, враждебно и агресивно отношение към животните".

"Уважаеми "любители" на бездомни кучета, ако любовта ви към тези животни е истинска, то както сте отворили сърцата си за тях, така отворете и вратите на дома си за тях и ги приютете, но не ни си позволявайте с "грижите си" да застрашавате живота и здравето на всички останали хора, защото в утрешния ден не знаете дали вашето дете или близък няма да стане обект на агресията на "вашия" бездомен "любимец", и предполагам веднага ще реагирате: "тия от общината какво правят, не виждат ли какво се случи с детето ми...", се обръща към съгражданите си кметът.

Калчев уверява, че незабавно след приемането на конкретните санкции в Наредбата, те ще бъдат прилагани безкомпромисно, "защото, когато липсва гражданска и обществена отговорност за живота и здравето на съгражданите ни, единствения начин е финансови рестрикции за деянието".

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата