понеделник, 10 май 2021 г.

Отиде си емблематичният актьор Иван Налбантов

Днес на 80-годишна възраст е починал актьорът Иван Налбантов. Тъжната вест съобщи Лара Златарева - Кака Лара, цитирана от impressio.dir.bg.

С голяма болка ви съобщавам, че днес отлетя поетичната, талантлива, честна, горда, достолепна душа на актьора от Театър "Българска Армия" Иван Налбантов", написа актрисата.

Една от емблемите на българския театър и кино, Налбантов бе и театрален педагог. Той обучи стотици студенти в НАТФИЗ, където водеше клас по актьорско майсторство и сценична реч.

Иван Налбантов е роден на 5 август 1940 година. Завършва средно образование в Карлово и ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски.

Още като малък проявява своя талант, обича да рецитира. По-късно участва в различни самодейни колективи, където показва своя театрален талант.

След завършване на средното образование е приет за студент по българска филология в Софийския държавен университет и по актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов".


Иван Налбантов има над 100 роли в театъра, телевизията и киното. Удостоен е с почетното звание "Заслужил артист". Носител е на много български и чуждестранни награди, сред които "Золотая муза", Награда на Министерството на просветата на Унгария, Международна награда на името на Ахмад Ал-Ахмади и други. Лауреат е на национални конкурси за художествено слово. Обявен е за най-добрия рецитатор сред актьорите в България.

В свободното време пише поезия и проза. Преподавател е по "Сценична реч" в НАТФИЗ. Доцент. Води клас по актьорско майсторство в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в Пловдив. Негов асистент е актьорът Стефан Попов от Пловдивския театър.

Член е на Съюза на българските писатели.

През април 2019 г. е обявен за носител на наградата за цялостно творчество на годишните награди "Аскеер". 

Поклон!

Новините от днес и със задна дата