четвъртък, 6 май 2021 г.

Поне 3 лекарства срещу Covid-19 ще излязат на европейския пазар до октомври

  

До октомври Европейската комисия очаква в ЕС да бъде разрешена употребата на поне три лекарства срещу Covid-19. До края на годината е възможно броят на тези лекарства да достигне пет, се посочва в съобщение на Брюксел.

Също до края на годината ще започне оценка на допълнителни седем лекарства срещу новата болест. Комисията ще изготви списък на 10 възможни лечения и до юни ще определи петте най-обещаващи.

ЕК представи днес стратегия за терапевтичните средства срещу COVID-19, с която цели да подкрепи разработването и да осигури наличието на необходимите терапевтични средства срещу COVID-19, включително за лечение на "продължителен COVID". Днешната стратегия обхваща целия жизнен цикъл на лекарствата: научноизследователска и развойна дейност, производство, доставка и внедряване.

ЕК е готова да осигури 90 милиона евро за проучвания и изпитания на лекарствата, 40 милиона евро за тяхното производство и 2 милиона евро за "ускорени и координирани оценки за улесняване на одобряването на клинични изпитвания". Комисията изразява очакване за по-добро съгласуване на изследванията в търсенето на нови лечения на Covid-19.

"Действайки върху по-добрата наличност на лекарства днес, ние ще гарантираме, че пациентите ще получават лечението, от което се нуждаят, като същевременно подготвяме и нашата бъдеща биомедицинска готовност. Координирана стратегия за бърз достъп до терапевтични средства ще засили стратегическата ни автономност и ще допринесе за силен здравен съюз", коментира предложената стратегия еврокомисарят за насърчаване на европейския начин на живот и зам.-председател на ЕК Маргаритис Схинас.

Новините от днес и със задна дата