четвъртък, 6 май 2021 г.

Проф. Кантарджиев обяви каква аномалия с К-19 има в България ВИДЕО

 Проф. Кантарджиев обяви каква аномалия с К-19 има в България ВИДЕО 

"Коронавирусът мутира четири пъти по-малко от вируса на спина и осем пъти повече от вируса на грипа. Мутациите са случайни явления, не се предизвикват от други неща, както твърдят някои експерти". Това заяви директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на НОЩ.

Той твърди, че е много важна едновременната ваксинация на населението на света, за да се избегнат други мутации.

"ЕС направи всичко възможно страните да започнат по едно и също време ваксинацията. Не искам да се плашите и да се създаде уплах. Нещата при клетъчния имунитет са по-спокойно. Няма такъв наложен вариант, в който ваксините не действат.

Слабо действат на южноафриканския, бразилския и индийския щам. Недостатъчната едновременна ваксинация в Индия доведе до новия щам и неговите мутации. Ние в България следим новите мутации. Освен мутации на британския, не сме уловили индийски, бразилски, юзжноафрикански. Със съжаление в съседни държави, членки на ЕС, има засечени внос на такива случаи".


"В момента трябва да продължим да търсим Националния център. Най-важното е всеки човек, връщаш се от чужбина от територии с такива генетични варианти които са внесени, трябва внимателно да спазва карантинните мерки. Като се върнеш от чужбина не бързай на другия ден да събираш цялата рода, а изчакай 10 дни", съветва професорът. 

По думите му в момента в България е само британският вариант на коронавируса. "100% само е британският вариант. Това е лошото, когато един вариант е по-лесно заразим, измества другите", обяви той

От своя страна шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че в следващите месеци ще има нови данни за ваксините. "Всички ваксини започват да провеждат изпитания за деца над 12 години. През юни месец всичко ще стане ясно по отношение на Пфайзер.

За ваксината на Модерна смятам, че по същия начин ще се случат нещата. Всичко зависи от това, кога ще бъде подадена информацията.

Не всички компании имат изпитвания дали могат да се комбинират ваксини.

Здравният министър в оставка пък отчете какво е положението с електронните рецепти.


"Над 50 000 рецепти са издадени вече. Електронното здравеопазване е голям успех за нашия екип. Ние поехме ангажимент и това вече е факт. Началото е сложено. Ако искаме да имаме пълноценно медицинско досие, трябва да имаме информация" Това коментира министър Ангелов. 

Хубав празник ви желая. Бъдете здрави, най-вече вие и вашите близки ви желая", завърши Ангелов.

Новините от днес и със задна дата