вторник, 20 април 2021 г.

Земята отново може да се превърне в "снежна топка" и да унищожи живота

  

Изследователи от Харвард анализираха вероятността за пълно заледяване на цялата повърхност на Земята и други планети от земен тип, включително екваториалните области.

Оказва се, че теоретично това е вероятен сценарий и той може да бъде причина за унищожаването на целия сложен живот на дадена планета. 

Изследването показва неочакваната уязвимост на нашата планета към подобен ход на събитията. Според изчисленията, през последните 20 хиляди години Земята е преминала буквално на няколко градуса от пълно и постоянно заледяване, което изключва оцеляването на големите сухоземни многоклетъчни организми.

Традиционно в научния свят се смяташе, че климатът на земните планети - включително и нашата - има "вграден термостат" или, както го наричат ​​още, "въглероден климатик".

Когато планетата е студена, въглеродният диоксид се свързва по-слабо със скалите (скоростта на химичните реакции на свързване на CO2 от базалтите или така нареченото "изветряне"намалява). Поради това основният парников газ се натрупва в атмосферата и температурата отново се повишава.

Когато е горещо, скоростта на свързване на въглеродния диоксид рязко се ускорява, концентрацията му във въздуха намалява, което води до спад на парниковия ефект и понижаване температурата на планетата.

Робин Уордсуърт, автор на ново изследване, публикувано в The Astrophysical Journal Letters, реши да провери дали хипотезата за механизма, който уж автоматично стабилизира климата на Земята, е съвместима с най-новите данни за климата на нашата планета в миналото.

За да направи това, той изчислява колко често естествените периодични колебания в нивото на CO2 в земния въздух могат да доведат до появата на състоянието "Земна - снежна топка". Това е името на фазата на пълно и постоянно заледяване на планетата, включително екваториалната зона. За Земята това се случва при средна глобална температура  +7 ° C. Днес средната температура на планетата е +15, а в последния пик на заледяване, преди 20 хиляди години, тя спадна до + 9-10 ° C.

Авторът прави подробни изчисления за това как температурата на симулираната Земя ще се промени с колебанията в нивото на CO2, идентифицирани от анализа на древните скали. Оказа се, че при сериозно застудяване, океаните на планетата започват активно да абсорбират въглероден диоксид, намалявайки парниковия ефект и увеличавайки студения ефект. Оказва се, че при постоянно ниво на слънчевата радиация планетата трябва да изпадне в състояние на пълно заледяване след 300 милиона години.

Когато изследователят вкарва в изчисленията  факта, че лъчението на Слънцето се увеличава с времето, скоростта на настъпването на пълното заледяване не намалява значимо. Оказа се, че с увеличаване на светимостта на Слънцето, склонността на земните планети към заледяване не намалява. Целият смисъл е следният: ледът отразява слънчевата радиация толкова добре, че наблюдаваното нарастване на светимостта на звездата не може значително да намали шансовете на нейната планета за глобално заледяване.

Изследователят стига до заключението, че неговото моделиране прогнозира: "исторически наблюдаваните нива на колебания на CO2 през следващите стотици милиони години ще бъдат достатъчни, за да може планетата да премине към състоянието на" Земя - снежна топка ".

Авторът отбелязва, че това е най-общото описание на процеса. В действителност такъв сценарий - при липса на антропогенно влияние върху климата, може да се реализира още по-бързо.

Уордсуърт припомня, че последният пик на заледяване (преди 20 хиляди години) буквално е бил с няколко градуса недостатъчен, за да започне неудържимото движение на ледниците към екватора. Моделирането показва, че почти всички земни екзопланети, които обикалят около звезди като Слънцето, често трябва да попадат в състояние на "Снежна топка".

Въз основа на наличните данни днес това състояние води до смъртта на всички сухоземни многоклетъчни видове. Ако изчисленията на учения са верни, се оказва, че земните планети нямат "вграден термостат", а вграден механизъм за периодично унищожаване на целия сложен земен живот.

Това може да изясни причините за парадокса Циолковски-Ферми - че при много голям брой звезди и планети във Вселената няма признаци на извънземни цивилизации. Вероятността за поява на цивилизация ще бъде значително намалена, ако биологичната еволюция на сложните видове периодично бъде "нулирана", изтривайки всички интелигентни  или дори притежаващи потенциал да развият интелект такива видове, преди те да могат да повлияят на климата и да се спасят от неговите колебания./dir.bg

Новините от днес и със задна дата