вторник, 27 април 2021 г.

Германските туроператори отмениха почивките в България за май и юни

  

Германските туроператори анулираха почивките до България за началото на летния сезон през май и юни. Това обявиха представителите на компаниите у нас по време на започналия днес Черноморски туристически форум, който се провежда онлайн в рамките на HOLIDAY&SPA EXPO Virtual Show SUMMER EDITION.

"Всички пътувания за май и юни до България са анулирани и пренасочени от германския туроператор DER Touristik", заяви Калин Сутев, управител на Дестинейшън Туристик Сървисис, представител на DER Touristik в България, в която група влиза и туроператорът ITS.

Чартърната авиокомпания "Бългериън ер чартър" също е прекратила полетите от Германия до летищата Варна и Бургас до края на юни. Наскоро това сториха и британските туроператори.

Причините за анулираните почивки са, че България се намира в тъмночервената зона на германския Институт "Роберт Кох" като високорискова страна. Отделно няма ясен сигнал от здравните власти как ще се влиза в страната през летния сезон, каза Сутев, цитиран от TravelNews.

Специално за германския пазар съществува възможността за last minute програми за юли, август и септември, но само ако успеем да излезем от червената зона до средата на май. За тогава са очакванията и за големите обеми, допълни той.

Проучване на DER Touristik сред германските туристически бюра показва, че България не е в топ 10 на дестинациите за пътувания през това лято. Основните са за почивки във вътрешността на Германия, Австрия, Швейцария, Италия, Испания, Гърция, Кипър, Италия и Хърватия.

Записванията в Германия и на другите пазари за Българското Черноморие са в застой, обяви Нина Чамова, генерален мениджър на "Сънтурс", която е представител на германския туроператор Alltours, полския Rainbow и словашкия Globtour за България. Според нея Гърция, Турция и Кипър се рекламират много добре като безопасни дестинации, докато България няма никаква реклама в тази посока.

Иван Грошев, управител на МТС България посочи, че голяма част от записванията отиват към 2022 г. и повече гледат към следващия, а не предстоящия сезон. Компанията е представител на германския туроператор FTI, британския Jet2Holidays и руския "Coral". Грошев не предвижда отварянето на руския пазар и тази година. Британският концерн вече отложи програмата си за 24 юни и анулира всички почивки за началото на сезона. Грошев очаква България да попадне в жълтия коридор във Великобритания, което означава, че няма да е сред безопасните дестинации за пътувания през лятото.

Новините от днес и със задна дата