вторник, 27 април 2021 г.

Турски професор: В Истанбул скоро се очаква разрушително земетресение

  

В Истанбул скоро се очаква силно земетресение с магнитуд около 7,5. Това заяви проф. д-р Шюкрю Ерсой, декан на Факултета за строителство към Техническия университет "Йълдъз", предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Ерсой говори за подготовките, които властите извършват заради очакваното силно разрушително земетресение в мегаполиса с население от близо 16 милиона.

По думите на Ерсой властите са готови с план за евакуация на жителите на града в случай на подобно бедствие.

Планира се в Истанбул да има 23 пункта за евакуация, която ще се извършва по море, по въздух, както и с влакове и автобуси. Планира се най-много хора да бъдат евакуирани от града с кораби.

Проф. Ерсой посочи, че при евентуално силно земетресение жителите на Истанбул в никакъв случай не трябва да изпадат в паника.

При унищожителното земетресение от 7,5 край Истанбул (с епицентър Измит) на 17 август 1999 г. загинаха над 17 хиляди души и десетки хиляди бяха ранени. Тогава експертите прогнозираха, че има вероятност от 65 процента в срок до 30 години в Истанбул и района на Мраморно море да стане ново земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер. 22 години от този срок са вече са загърбени.

Силният трус на 30 октомври м.г. от 6,6 по Рихтер в Егейско море, който предизвика огромни разрушения в Измир - над 100 жертви и над 1000 ранени, насочи отново вниманието към опасността от евентуален силен трус в района на Истанбул.

В турския мегаполис има общо 1 166 000 сгради. Според разработен от общината на града и специалисти от други институции сценарий при земетресение от 7,5 по Рихтер 48 хиляди от тях ще понесат много тежки или тежки поражения, а 194 хиляди - средни или по-повърхностни щети. Това означава, че 22,6 на сто от сградите ще се срутят и ще бъдат нанесени икономически загуби на стойност 120 млрд. турски лири.

Новините от днес и със задна дата