вторник, 27 април 2021 г.

Бърз PCR тест: какво е това и как ще помогне на туристите

  

Все повече летища по света започват да предлагат бързи PCR тестове, като на места са безплатни, а на други се правят срещу заплащане. Независимо от цената, този тип тестове могат да променят начина, по който се извършва международното пътуване в момента, тъй като резултатите от тях могат да бъдат готови за час.

За разлика от стандартния PCR тест, който дава резултат от 24 до 72 часа след вземане на пробата, бързите PCR тестове имат нужда само от един час. След това, в зависимост от изискванията на дестинацията, за която пътува тестваният, резултатът може да се ползва за освобождаване от карантина или други специфични изисквания.

В момента лабораториите на летищата на много места предлагат само бързи антигенни тестове, които обаче не се приемат във всички държави.

От 1 май на над десет американски летища ще се предлага този тип тестване. В момента бърз PCR тест се предлага на летище Том Брадли в Лос Анджелис, като цената е 199 долара.

В началото на месец март Абу Даби обяви, че ще започва да прави безплатни бързи PCR тестове на пристигащите на летището в емирството. На пътниците не е разрешено да напуснат летището, преди да е излязъл резултатът от теста им, който е готов до 90 минути след вземане на пробата в летищната лаборатория.

Новините от днес и със задна дата