понеделник, 5 април 2021 г.

"Има такъв народ" печели зад граница с тройна преднина пред ГЕРБ

  

Коалиция ГЕРБ-СДС печели вота в България, следвана от "Има такъв народ, БСП, "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!".

Коренно различен е обаче вотът в чужбина от този в страната. Българите зад граница подредиха политическите сили в различен ред.

При 80,86% обработени протоколи първа политическа сила зад граница е "Има такъв народ" с 28,46%. На второ място по гласове е "Демократична България" с 16,71%. Трето се нарежда ДПС с 16,00%. Коалицията ГЕРБ-СДС събира 8,87% от гласовете. БСП е пета с 6,65%, а "Изправи се! Мутри вън!" събират 4,31%.

Висок процент от вота в чужбина печели и "Възраждане" -  7.2% . Партията на Васил Божков печели 5.2%, а ВМРО събира 1.5% актив. Всичко останали са под 1%.

Подценяван и пренебрегван, вотът на българите в чужбина изненада и партиите, и анализаторите. Досега за вота на младите българи в Западна Европа и САЩ основно се бореха десницата и ГЕРБ. Сега най-големият процент отива в партията на Слави Трифонов.

Изненада беше и голямата избирателна активност на българите в чужбина.

Младите българи в Западна Европа напълниха секциите. Фейсбук се наводни от снимки на опашки пред урните в Лондон, Мюнхен, Барселона.

Спокойно и доста активно, но недостатъчно премина гласуването и на българите в Чикаго, съобщи кореспондентът на БНР Елена Цанева.

На Източния бряг са приключили с гласуването преди четири часа и половина. В Чикаго - преди 3 часа и половина. В 6.00 ч. българско време са затворили и секциите по Западния бряг - в районите на Лас Вегас, Сан Франциско, Лос Анджелис, Сиатъл и т.н.

"Българите в САЩ според моите изчисления, това, което наблюдавах в Чикаго, не са гласували по брой, който би могъл да промени съществено процентите. Мисля, че резултатите за Чикаго ще бъдат 3000 или малко над 3000 гласували, а общо за САЩ, съдейки по останалите 30 секции, ще бъдат някъде около 11-12 000", прогнозира Елена Цанева.

В Синсинати, където избирателната секция е малка, броенето е завършено и там "Демократична България" и "Има такъв народ" са с еднакъв брой гласове, следвани от "Възраждане" и ГЕРБ.

Впечатляващо в Чикаго е било, че много млади хора са гласували този път.

Новините от днес и със задна дата