Италия удължава до 15 май действащия режим на пътуване до страната - той засяга и пристигащите от България, съобщи Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Рим, влизащите в Италия са задължени да представят отрицателен PCR или антигенен тест, който е направен до 48 ч. преди пристигането им, независимо от продължителността на престоя.

Пристигащите от държавите в т. нар. "списък С", сред които е и страната ни, освен да представят отрицателен тест, ще трябва да се подложат и на 5-дневна самоизолация. След изтичането ѝ е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест.

В определени случаи са възможни изключения от този режим, при условие че не са налице симптоми на COVID-19.

Изключение се допуска за екипажи на транспортни средства и пътуващ персонал.

Същото важи при влизане в страната от Сан Марино или Ватикана.

Не се налага самоизолация и при влизане в страната за период, който не надвишава 120 часа по доказани причини, свързани с работа, здраве или абсолютна спешност, при изтичането на който пътникът следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина.

Същото е в сила при транзит с лично превозно средство през територията на Италия, за период, който не надвишава 36 ч. При изтичането на този период съответният гражданин следва незабавно да напусне територията на страната, в противен случай подлежи на карантина.

Изключение се предвижда и за трансгранични работници, които пътуват по работа, както и за персонал на предприятия и фирми, чието основно или второстепенно седалище е в Италия - за пътувания в чужбина по доказани причини, свързани с работа, за период, който не надвишава 120 часа.

Изключение се допуска и за ученици и студенти, които посещават занятия в учебно заведение, намиращо се в държава, която е различна от страната на пребиваване и в която се завръщат поне веднъж седмично.

Повече информация за актуализирания режим може да бъде намерена тук: http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5412&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto&tab=8

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Рим на следните телефони: +39 06 322 46 40, +39 06 322 46 431, дежурен денонощен телефон: +39 349 492 7764