сряда, 31 март 2021 г.

Приложение за пътнически Covid паспорт стартира през април

  

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) съобщи в сряда, че в средата на април на платформата на Apple ще бъде пуснат пътническия цифров паспорт, включващ резултатите от тестове за Covid-19 и сертификати за коронавирусна ваксинация.

Дигиталният пътнически Covid паспорт (IATA Travel Pass) е мобилно приложение в процес на разработка, което позволява на пътниците да съхраняват и управляват сертификати за тестове или ваксини срещу Covid-19, съобщи БНР. Приложението трябваше да е налично в магазините за мобилните операционни системи iOS и Android до март 2021 г.

Информацията, предоставена чрез IATA Travel Pass, може да се използва от правителства, които изискват доказателства за тестване или ваксинация като условие за международно пътуване по време и след пандемията Covid-19. Критичен аспект е фактът, че предоставената информация е проверена. Това е сигурно средство за управление на здравните изисквания, много по-ефективно от хартиените процеси.

Приложението ще съдържа и информация за пътниците за това какви тестове, ваксини и други мерки се изискват преди пътуване, подробности за това къде могат да се тестват и даване на възможност за споделяне на тестовете и резултатите от ваксинацията по проверяем, сигурен и защитен начин.

С това приложение IATA също така има за цел да предостави на правителствата увереността да отворят отново границите, без да налага карантини на идващите пътници.

Регионалният вицепрезидент на IATA за Африка и Близкия изток Камил Алавади заяви в сряда, че се очаква IATA Travel Pass да стартира на платформата на Apple около 15 април, а по-късно и за платформата Android.

"Приложението обаче ще постигне успех, само след като авиокомпаниите, различните държави и летищата го приемат", допълни Алавади.

Базираният в Обединеното кралство превозвач Virgin Atlantic заяви в края на миналата седмица, че от 16-и април ще започне да изпробва приложението IATA по маршрута си Лондон до Барбадос.

Барбадос посочи, че ще приеме този дигитален пропуск на границата си, като това ще го превърне в една от първите държави, които приемат цифров пропуск вместо хартиена документация.

IATA заяви, че нейният пътнически дигитален Covid паспорт ще помогне за ускоряване на чекирането.

 

 

Новините от днес и със задна дата