сряда, 31 март 2021 г.

Западни експерти: Расте заплахата от трета световна война заради военната мощ на Русия и Китай

Западни експерти: Расте заплахата от трета световна война заради военната мощ на Русия и Китай 

През последното десетилетие Си Дзинпин увеличи повече от три пъти военния бюджет на Китай.

Комунистическият лидер похарчи 1,355 трилиона юана (152 милиарда британски лири) за военни разходи през тази година, но анализатори смятат, че Пекин харчи повече за отбрана, отколкото се съобщава официално, пише британският вестник Daily Express, цитиран от Фокус.

Днес военноморските сили на Китай са най-големите в света, с приблизително 350 кораба и подводници, включително над 130 големи надводни кораби.

Според един експерт обаче Китайската народноосвободителна армия (НОАК) не може да се счита за непобедима, тъй като Китай не е участвал във войни повече от 40 години.

Ориана Скайлар Мастро, експерт по политиката на Китай в сферата на националната сигурност в Станфордския университет, смята, че ефективността на НОАК във война е „въпрос за милиони долари“.

"Нито един офицер от американската армия не вярва, че заповедите могат да бъдат неизпълнени ... и ако заповедта бъде получена, тя ще бъде изпълнена."

"Що се отнася до Китай, има много несигурност и не може да се каже дали войниците ще бягат срещу куршумите или ще бягат от тях."

„Си Дзинпин няма отговор и това е въпросът, който предизвиква най-голяма загриженост на китайското ръководство, тоест те не са сигурни как действително ще се държат китайските военни“, добави Мастро.

От друга страна, две трети от руския военен бюджет се изразходва за придобиване и модернизация на военна техника.

Бюджетът от 44,1 милиарда британски лири е малко по-малък от този, който Великобритания изразходва за подобряване на своята армия.


За разлика от Обединеното кралство, което е намалило броя на танковете си до 148, държавата Владимир Путин не пренебрегва конвенционалните си оръжия, докато други страни се фокусират върху арсенала на кибервойната.

Според Павел Фелгенхауер, базиран в Москва военен анализатор, Москва въпреки всичко вярва, че "танковете печелят войни" и се подготвя за танкова война срещу Украйна.

Ето какво каза той в интервю за вестник Daily Тelegraph: „Руснаците вярват, че танковете печелят войни и днес са готови за голяма танкова битка с Украйна или другаде.

Освен това те осигуряват подходящо обучение и демонстрират способността си да мобилизират бързо стотици хиляди хора и да подготвят голямо количество военна техника. "

Докато Китай може да се похвали, че разполага с най-голямата военноморска сила, Русия разполага с най-големия брой танкове - над 15 хиляди.

Москва също се нарежда на четвърто място в света по брой войници (900 хиляди души).


Според НАТО Русия е съсредоточила на украинската граница не повече от 10 хиляди свои войници.

Всичко това се случва, след като Пекин и Москва призоваха за среща в ООН в опит да получат международна подкрепа в борбата им срещу санкциите на ЕС и САЩ.

 

„В контекста на нарастващата глобална политическа турбуленция“, подчертава съвместното изявление на тези две страни, публикувано по-рано този месец, „свикването на среща на върха на държавите, постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, е особено ценно, за да за установяване на пряк диалог помежду им за начини за решаване на общи проблеми на човечеството в интерес на поддържането на глобалната стабилност ”.

„Необходимо е да се изостави политизирането на темата за защита на правата на човека, практиката да се използва като претекст за намеса във вътрешните работи на други държави“.

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров нарече Китай „приятел ... стратегически партньор ... истински съмишленик“… Нямаме връзки с Европейския съюз като организация, цялата инфраструктура на тези отношения е унищожена от едностранните решения на Брюксел."

„Ако Европа е прекъснала тези отношения, просто унищожавайки всички механизми, които са били създадени в продължение на много години, а ние имаме само отделни европейски държави, които искат да се ръководят от своите национални интереси, тогава, вероятно, обективно, това води до факта, че нашите отношенията с Китай се развиват по-бързо “, подчерта руският министър.

Въпреки това Ченг Йиджун, експерт по китайско-руските отношения в Академията за социални науки на КНР, предупреждава, че съюзът между двете страни не е най-добрият избор за Пекин.

"Няма съмнение, че тези две страни се сближават под натиска на САЩ, но между тях има повече противоречия, отколкото общи позиции."

„Изграждането на съюз с Русия не е най-добрият вариант за Китай,“ подчерта той.

Новините от днес и със задна дата