сряда, 31 март 2021 г.

Проф. Иво Петров: Тази болест убива с кръвни съсиреци несравнимо повече, отколкото ваксините

Проф. Иво Петров: Тази болест убива с кръвни съсиреци несравнимо повече, отколкото ваксините  

Ковид-19 все повече засяга живота и здравето ни. Сблъскваме се с различни усложнения по време на боледуване и след това.

Напрежение се създаде и около ваксината на AstraZeneca - след поставянето ѝ се стигна до фатални инциденти заради образуването на тромби. Дали образуването на тромби се дължи на спецификата на всеки един човешки организъм или на генетични заболявания, които не са установени? Какво представлява фамилната хиперхолестеролемия (FH)?

"Немалко нарушения се дължат на генетична предизпозиция. При такава генетична предизпозиция, както при фамилната хиперхолестеролемия (FH), хората, които са засегнати от нея, имат много високи нива на лошия холестерол с ниска плътност.

Те са значително по-податливи на ранно и много често фатално развитие на усложнения от сърдечно-съдовите заболявания", заяви кардиологът от "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров в студиото на "България сутрин".

FH проблем е съществен проблем заради високата смъртност и би трябвало да му бъде обръщано съществено внимание от всяка здравна система, стана ясно от думите на проф. Петров.


"Има статистика, която показва, че хората, които имат FH са млади. Защо? Защото няма възрастни, възрастните вече са починали", посочи кариологът в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Според проф. Петров е изключително важно да бъде популяризиран горепосоченият резултат и да се вземат мерки като ранно диагностициране и таргет терапия.

"Колкото по-рано хванем този контингент от хора, които са носители на FH, но все още не са ни пациенти, толкова по-голяма е вероятността да продължим техния живот по-дълго време и те да бъдат абсолютно нормални членове на нашето общество", обясни кардиологът.

Какви увреждания нанася Ковид-19 върху сърцето?


"Това е много актуална тема. За съжаление, когато протича тежко, Ковид инфекцията започва като пневмония, но всъщност продължава като бурно сърдечно-съдово заболяване, тъй като цитокиновата буря в голяма част от случаите уврежа и съдовете", посочи той.

Новините от днес и със задна дата