неделя, 7 март 2021 г.

Акад. Богдан Петрунов: Имам познат с поставена втора доза ваксина, заразен с Covid - 19 и хоспитализиран / ВИДЕО

  

Не е истина, че ваксините срещу К-19 не са ефективни срещу новите щамове, по-специално Южноафриканския щам. Ваксините им оказват влияние, но в по-малка степен в сравнение с изходния щам. Това заяви академик Богдан Петрунов в "Неделята по Нова".

Беше направено голямо проучване в университета Рокфелер с три ваксини. От него стана ясно, че има ефект, но той е значително по-малък. Варира от вариантите на щама. Ефективността е между 60-70 на сто. Към английския щам има много по-висока ефективност. Ваксините категорично имат своето място, каза още Петрунов. 

Ваксините имат ефект, но нямат 100 процентов ефект, добави той. 

Много вероятно е всяка година да си поставяме нова ваксина за новите варианти. Ще е подобно на грипния вирус. Ако пандемията продължава по този начин да се развива. Аз друг път не виждам, изрази опасения Петрунов. 

Другият вариант е - всичките фирми, които произвеждат ваксини, готвят трета имунизация, трета доза, която да бъде обогатена с новите варианти, които циркулират. Модерна е направила първите опити. Те са вече готови. Те ще регистрират третата доза през октомври. Същото е и със Джонсън и Джонсън, продължи Петрунов. 

Ваксината на Джонсън и Джонсън е поставена на над 40 000 доброволци. Тя е единствената, която е изпитана в Африканския регион, докато двете американски ваксини са направени в огромната си част в САЩ. В южноамериканските страни тя показва ефективност до 66%. Това е само с една инжекция. 

br />
Джонсън и Джонсън се оказва много перспективна. Първо, че тя е еднодозова, няма логистичните проблеми на другите ваксини. Това е много важно. И факта, че в тази ваксина участват варианти, които са активни срещу новопоявяващите се щамове, разказа Петрунов. 

По думите му, не трябва да се забавя втората доза на ваксината. 

"Няма такова нещо. Втората доза е много важна. Това е втория антитялов отговор. След първия трябва да се направи задължително бустер ефект. Тогава се получава много добър имунен отговор. Лично аз съм малко консервативен и това не е правилното решение. Ваксините трябва да се правят така, както са проведени клиничните проучвания", каза Петрунов.

"Ако се случи някакъв инцидент, кой ще носи отговорност. Как ще оправдаем това, че интервала е увеличен или е поставена само една доза", добави той. 

По думите му, ваксинацията в България се прави напълно коректно, да се пази втората доза. Въпреки това дори и една доза има ефект от зашита до 50-60%. Но това не е правилно. 

Преболедувалите също трябва да се ваксинират, но трябва да изчакат няколко месеца. "Има логика единствено в това, че когато е преболедувал той вече има антитела и ваксината би довела до екстремно образуване на антитела, което би могло дори да доведе до цитокинова буря.


Антителата не само ни предпазват, но когато са повече, те стимулират тялото да произвежда повече цитокини. Затова е по-добре след преболедуване да се изчака до 4 месеца и тогава да се направи имунизация", обясни специалистът. 

Той обясни, че ваксините не предизвикват автоимунни заболявания, автоимунният отговор е предизвикан от самия коронавирус.

"Той предизвиква образуването на антитела, които са насочени към съединителната тъкан. Това е доказано. Преболедуването на вируса причинява активирането на кръвоносните стени и оттам се получава автоимунно заболяване. Коронавирусната инфекция не е толкова вече болест на белите дробове, а на стредчно-съдовата система. Оттам идват всичките тежки последици след коронавируса", обясни Петрунов. 

Той категорично подчерта, че хората, които са преболедували, трябва най-малко между 6 месеца и една година, да си наблюдават белите дробове и сърцето. 

По думите му, категорично не трябва да закупуваме лиценз за производство на ваксини. "Нямаме нито условия, нито подготвени кадри. Просто е безсмислено при наличието на Мерцедес да правим Трабант. Усилията трябва да са насочени към диагностиката. Ние имаме огромен опит в производството на бактериални ваксини, но това е тотално различно", обясни той. 

Академик Петрунов разкри, че се е ваксинирал с "Пфайзер". Академикът бе категоричен, че и трите ваксини са одобрени и няма никакво значение какво ще се сложи.

"Всички мои роднини се ваксинираха с АстраЗенека и всички направиха реакция. Същото е и с руската ваксина "Спутник V". Векторните ваксини просто създават по-бързо антитела", добави той. Академикът уточни точно след колко дни се поставя втората доза на ваксините на Пфайзер, Модерна и Астра Зенека и допълни, че имам познат с поставени вече две дози от ваксина за Ковид, но се е заразил и е хоспитализиран. Вижте повече във видеото!

Новините от днес и със задна дата