събота, 6 март 2021 г.

Проф. Гетов: До месец пускат коктейла за лечение на Covid-19

  

                                   Снимка: sledvayme.net

Активно се работи по пускането в употреба на коктейла от моноклонални тела. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

"Това са специфични продукти за терапия за вече заболели пациенти. Те са в различно съотношения. Това са готови антитела, които предпазват пациента от усложнения.

Разглеждаме наличните данни и най-вероятно ще бъдат одобрени по процедурата за състрадателна употреба. Тази процедура е специфична и се прилага в определени лечебни заведения. Вероятно в началото на април ще бъдат налични", обяви той.

Проф. Гетов подчерта, че тъй като вирусът непрекъснато мутира, не може да се каже със сигурност коя ваксина е ефективна за новите варианти p>

"За британския ваксините са ефикасни. Работи се усилено за редизайна на ваксините за другите варианти на вируса. Следващите месеци ще се появят бустерните дози за останалите варианти... Възможно е хората, получили втора доза, да трябва да получат трета, която да покрива новите мутации", поясни той.

Европейската агенция по лекарствата е започнала поетапната оценка на руската ваксина "Спутник V", а оптимистичният вариант за срок за издаване на разрешителното е началото на май.

"Адмирирам хората да съобщават на Българската агенция по лекарствата за ваксиналните реакции. Ваксината на "Астра Зенека" е малко по-агресивна, но всички реакции са описани в продуктовата информация. Те са нормални с оглед на типа ваксина и хората не бива да се притесняват. Едни реагират по-бурно към съответната ваксина, други по-спокойно, но това зависи от настройката на индивидуалния имунитет", допълни проф. Гетов.

Той посъветва жените да не планират бременност около три месеца след ваксиниране.

"На този етап няма никакви притеснения за хората с хронични заболявания, за тях е препоръчително ваксинирането. Препоръчително е и за хората с наднормено тегло. Пациентите на имуносупресивна терапия е добре да се въздържат от ваксиниране три седмици преди и три седмици след терапията", поясни професорът.

Проф. Гетов поясни, че няма общо правило коя ваксина за какъв тип човек е по-добра и затова пациентът трябва да получи препоръка от личния си лекар.

"Една година би бил сигурният срок, в който ваксината ще ни пази. За разлика от придобития имунитет след преболедуване, със сигурност ваксините изграждат по-дълъг и по-траен имунитет", каза още той.

Попитан дали лекарства, или ваксини надделяват в разработките на фармацевтичните компании, той каза: "Надделяват ваксините, защото са по-перспективни от гледна точка на покриване на по-голям дял от популацията и предпазване на по-голям дял от населението. На втори ред са терапевтичните стратегии. Разглеждат се над 80 ваксини, терапиите са над 150."

Проф. Гетов изрази оптимизъм, че в началото на лятото "ще бъдем от по-сигурната страна на барикадата", след като бъде покрита целта за ваксиниране на голяма част от населението и след като много хора вече ще са срещнали SARS-CoV-2.

Новините от днес и със задна дата