събота, 6 март 2021 г.

Първи подробности за екшъна в самолет на "Ер Франс" в София, подозират тероризъм ВИДЕО

  

Задържан е за срок от 72 часа. Престъплението, за което е обвинен, е тежко, предвижда се от 5 до 10 години затвор. Това стана ясно на извънреден брифинг по повод екшъна със самолет на "Ер Франс".

Пътник от индийски произход изненадващо се е изправил от седалката си, ударил е стюард и е пробвал да нахлуе в пилотската кабина. 

След аварийно кацане на летище София пътникът е задържан. Уведомено е посолството на Индия. Повдигнато му е обвинение, случаят се разследва от Националното следствие и Софийската градска прокуратура.

"Вчера вечерта е получено съобщение относно индийски гражданин, който е застрашил живота на полета от Париж за Делхи", каза Илияна Кирилова от Градска прокуратура. 

"Повдигнато му е обвинение, задържан е за 72 часа. Делото като текст е подсъдно на НСС", допълни тя. Осигурен му е служебен защитник, както и преводач. Уведомено е и индийското посолство в София.

"Не става въпрос за пиянски инцидент по първоначални данни", уточни прокурор Кирилова.

От НСС заявиха, че индийският пътник още от началото на полета се е държал агресивно, а агресията му ескалирала с нападение над стюард и блъскане по вратата на кабината, като направил и опит да я отвори.

"Започнали са проблемите още от началото на полета. Мъжът знае какво е направил. Задължително ще има съдебно медицинска експертиза. Разговорите, които сме водили с него показват, че знае какво е извършил. Много трудно говори. Няма разумно обяснение на действията си", поясниха властите.

"Държал се е арогантно, грубо, предизвикателно още от началото на полета. Сам е пътувал, все още се изяснява дали е имал криминално досие. Полетът е продължил, след свалянето на агресивния пътник. Предстои издаването на европейска заповед за арестуване. Над нашето въздушно пространство е завършило действието, така че е наша е отговорността. Не мога нито да потвърдя за терористичен акт, нито да отрека", заяви още 


"Около 16:10 е получен сигнал за извънредно кацане на полет по направление Гана-Париж- Делхи. Самолетът е кацнал около 17ч. Уточни комисар Христо Чешмеджиев от граничен контрол.

Новините от днес и със задна дата