сряда, 17 март 2021 г.

За първи път в света ваксинирана бременна роди бебе с антитела срещу Covid-19

  

Лекарите от американския щат Флорида съобщиха за първия случай в света, при който ваксинирана в 36-та гестационна седмица бременна е родила бебе с антитела срещу коронавирус, съобщи британският вестник "Гардиън". 

Майката, която е здравен работник, е получила първа доза от препарата на "Модерна" през януари. Три седмици по-късно тя ражда момиченце. При направените изследвания, неонатолозите д-р Пол Гилбърт и д-р Чад Рудник установили, че новороденото има антитела срещу заразата. Това е първият случай в света, в който бебе се ражда с антитела в кръвта след ваксинация на майката.

"Тествахме именно пъпната връв за антитела, защото знаем, че те се предават на бебетата при други ваксинации по време на бременност. Това означава, че има потенциал за защита и намаляване на риска от инфекция при бебетата с ваксиниране на бременни жени. Това е само един случай от хилядите бебета с имунитет, които ще се родят от майки, ваксинирани непосредствено преди раждането", обяснява д-р Гилбърт.

Въпреки това неонатолозите уточняват, че трябва да се проведат допълни изследвания, за да се установи колко време продължава тази защита, както и какво количество антитела са нужни на едно бебе, за да бъде защитено от коронавируса.

Новините от днес и със задна дата