сряда, 17 март 2021 г.

СЗО препоръча ваксинацията с "АстраЗенека" да продължи, Борис Джонсън ще се имунизира с нея

  

Световната здравна организация (СЗО) продължава да препоръчва "за момента" ваксинирането с препарата на компанията "АстраЗенека", чието използване беше преустановено в няколко страни поради възможни странични ефекти, в очакване експертите на организацията да приключат проверката и огласят оценката си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За момента СЗО смята, че балансът между рисковете и ползите е в подкрепа на ваксината на "АстраЗенека" и препоръчва имунизациите да продължат, посочи в комюнике здравната служба на ООН. Тя уточни, че специалистите ѝ, чието становище се очаква с голямо нетърпение, продължават да преценяват данните, свързани със здравословни проблеми, възникнали при няколко души, ваксинирани с този продукт.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън обяви, че самият той скоро ще се имунизира, подчертавайки, че ще го направи с ваксината на "АстраЗенека", разработена съвместно с Оксфордския университет, въпреки продължаващата полемика около съмненията, че препаратът може да предизвиква кръвни съсиреци, предаде ДПА.

Говорейки пред депутати по време седмичния парламентарен контрол, Джонсън бе попитан за няколко страни, спрели използването на ваксината.

Вместо да говори за спирането на употребата на ваксината в няколко европейски страни, включително Германия и Португалия, премиерът каза: "Може би най-доброто, което мога да кажа за програмата за имунизация с ваксината на "АстраЗенека/Оксфорд" е, че най-накрая научих, че скоро ще дойде моят ред за ваксинация, за което съм радостен. Със сигурност ще се имунизирам с ваксината".

Това предизвика въпроси на журналисти, тъй като британците нямат право да избират с коя ваксина да бъдат имунизирани.

По-рано и британският здравен министър Мат Ханкок призова да се запази спокойствие и да се продължи ваксинацията с ваксината на "АстраЗенека".

"Няма доказателства, че тези ваксини са причинили съсиреци", написа той в таблоида "Сън", като подчерта, че това е не само негово мнение, а и това на британската регулационна агенция, на СЗО и на европейската агенция.

"Над 11 милиона дози от ваксината на "АстраЗенека" бяха поставени във Великобритания и броят на получените сигнали за случаи на съсиреци е по-нисък от този, който би бил очакван естествено сред населението", изтъкна министърът.

Междувременно британският принц Чарлз разкритикува лобито срещу ваксините срещу коронавируса, заявявайки, че те могат да "защитят и освободят" някои от най-уязвимите членове на обществото.

"Кой би помислил ... че през 21 век ще има значително лоби, което се противопоставя на ваксините, имайки предвид приноса им за изкореняването на толкова много ужасни болести и настоящия им потенциал да защитят и освободят от коронавируса някои от най-уязвимите членове на нашето общество", заяви 72-годишният престолонаследник.

Той даде положителен тест през март миналата година, а миналия месец заедно със 73-годишната си съпруга Камила се ваксинираха. Вчера, на път за ваксинационен център, пък тя заяви, че първата й поставена доза е била от препарата на "АстраЗенека".

Новините от днес и със задна дата