понеделник, 15 март 2021 г.

Лекарят на починалата бременна искал хоспитализация няколко дни преди трагедията

  

Десет дни преди фаталния край личният лекар на починалата в благоевградската болница бременна жена е настоял тя бъде прегледана от гинеколог и незабавно да бъде настанена в лечебно заведение.

Д-р Димитър Джупанов от Разлог, който е личен лекар на цялото семейство, е прегледал бременната жена в късния следобед на 5 март, петък. Въпреки че не е имала ярко изразени симптоми на Covid инфекция, той е бил категоричен, че 43-годишната жена трябва да постъпи в болница.

"Моят съвет беше още в петък, когато за пръв път дойдоха, по най-бързия начин да се обърнат към акушер-гинеколог. Основното беше да влязат по най-бързия начин в болница, защото там имаше рискове - възраст, наднормено тегло, кръвно и така нататък", разказа д-р Джупанов пред БНР.

През почивните дни лекарят е поддържал постоянна връзка по телефона с пациентката и е продължил да настоява пред съпруга и да вземат спешни мерки:

"В неделя съпругът ѝ дойде, за да вземе документите за преглед и пак му повторих, аз съм го описал и документално, задължително веднага да тръгнат към болницата".

Едва на четвъртия ден бременната жена постъпва в Акушеро-гинекологичното отделение на областната болница в Благоевград и час след това е преместена в реанимация. В събота сутринта тя губи битката с Covid-19.

43-годишната жена е постъпила в лечебното заведение в тежко състояние след домашно лечение, каза и директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев пред bTV и посочи, че това е втора бременност за нея. Няма данни за съпътстващи заболявания. Тя е била със задух и температура, но е ходила самостоятелно.

Според д-р Митев е направено всичко възможно тя да бъде спасена, като е преведена в реанимация почти веднага. Била е събрана и лекарска колегия, която е обсъждала лечебния и диагностичен процес.

По случая здравният министър разпореди проверка, такава е назначил и директорът на болницата в Благоевград. Вътрешната проверка  започва днес и, по думите на д-р Огнянов, за нея ще са нужни около два дни. Той обясни, че процедурата при положителен тест и влошаване на състоянието на пациента включва свързване с личния лекар и при необходимост посещаване на спешен кабинет. 

"Не може при всяка кашлица и положително изследване да се хоспитализират хора, защото ще се препълнят болниците. Тежките състояния се установяват - задух и температура", каза още специалистът.

В Благоевградската болница има още три бременни жени с COVID-19. Две са с леки симптоми, третата - със средни. В болницата в Благоевград досега е имало около 8 случая на бременни, заразени с коронавирус.

Новините от днес и със задна дата