вторник, 16 март 2021 г.

Първи за годината случай на опасна болест засечен у нас

  

Първи случай на йерсиниоза за 2021 г. е открит у нас през изминалата седмица. За това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести.

Причинители на заболяването, което се нарича още “болестта на мръсния хладилник”, са опасни чревни бактерии. Те проникват в хладилника чрез замърсени плодове и зеленчуци, а после могат да се прехвърлят и върху млякото и месото. Влажната среда и ниската температура пък са идеалните условия за размножаването им.

След заразяване човек попада в рамките на инкубационния период на заболяването, когато става носител на инфекцията, но все още не проявява съответните симптоми.

Обикновено при йерсиниозите този период е в рамките на 1-2 седмици, след което общото състояние постепенно се влошава. Температурата се покачва на 38-39 градуса, има усещане за болки по мускулите и ставите, главоболие, диария, болки в корема и в областта на дясното подребрие. Като усложнение на инфекцията се проявява артрит. Ставите стават оточни и болезнени, а кожата над тях се зачервява. 

Като превенция срещу заболяването медиците съветват в хладилника да се съхраняват разделно само почистени и сухи продукти и храни.


Данните на Националния център по заразни и паразитни болести показват, че през изминалата седмица са регистрирани също 2 случая на кампилобактериоза, 20 на ентероколит, 3 на колиентерит, 6 на ротавирусен гастроентерит, 3 на салмонелоза.

Двойно са се увеличили и децата с варицела. 145 са диагностицираните с лещенка, в сравнение със 73 в предходната седмица.

От началото на годината в страната са съобщени 799 случая. Благодарение на наложените противоепидемични мерки заради COVID-19  обаче заболелите с варицела са много по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Тогава са регистрирани 8533 инфектирани.

През изминалата седмица има и 6 случая на скарлатина и 24 на вирусен хепатит.

Новините от днес и със задна дата