четвъртък, 18 март 2021 г.

Личните лекари предлагат промяна в логистиката на ваксините

  

Проблемът пред масовата ваксинация, извършвана от личните лекари, е в логистиката на ваксините, а не в готовността на лекарите да ваксинират. Това съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, цитирайки данни от извършено допитване сред 15 на сто от личните лекари.

Анкетата е била направена в периода 12-15 март. Резултатите от отговорите на лекарите показват внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до невъзможност за ваксиниране на желаещите пациенти.

Лошата логистика при предоставянето на ваксините на личните лекари, както и разнопосочните послания, които пораждат недоверие, водят до демотивация на лекарите и на пациентите, допълниха от сдружението.

След спирането на ваксината на "АстраЗенека" се наблюдава разколебаване в част от хората, които са били заявили желание за ваксинация, както и промяна на избора, показва още анкетата. Данните показват самопренасочване на част от пациентите поради дългото чакане и неяснота, включително и на записали се през електронния портал, към пунктовете за ваксинация.

Изводите от направеното допитване показват липса на избор на ваксина, когато ваксинацията се извършва при личния лекар с резултат неравнопоставеност на пациентите, както и на лекарите.

От сдружението предлагат приоритетно да се доставят до личните лекари ваксини за заявилите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец. До приключване на тези имунизации, в пунктовете за ваксинация да се ваксинират само подлежащите на втора доза, когато първата е поставена там, здравнонеосигурените граждани, както и тези, които са трайно отдалечени от семейния си лекар поради служебни задължения или лекарят в невъзможност по здравословни причини да извърши имунизацията, стига всичките да отговарят на критерия за повишен риск поради здравословното си състояние.

Да има ежедневна информация, публикувана на интернет страниците на регионалните здравни инспекции и на Министерството на здравеопазването за наличните и предоставените ваксини по вид и брой на личните лекари и на имунизационните пунктове.

При едно получаване да се предоставят на личен лекар не по-малко от 60 дози от всяка заявена ваксина, освен ако изрично не е заявил по-малки количества. Ако в рамките на 48 часа след ваксинирането се появи нежелана реакция и пациентът потърси спешна помощ, консултацията да бъде направена от екипа на "Спешна помощ", независимо кой е поставил ваксината, предлагат още от сдружението.

Новините от днес и със задна дата