четвъртък, 18 март 2021 г.

ЕМА обяви официално опасна ли е ваксината на "АстраЗенека"!

  

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се произнесе за ваксината на AstraZeneca ("АстраЗенека") и я определи като безопасна, ефективна и предпазва от COVID-19.

"Ваксината на "АстраЗенека" е сигурна и не може да се прави асоциация между нея и случаите на тромбоза и смъртните случай", с тези думи започна извънредната конференция на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). 

"Наблюдаваме редки, но сериозни усложнения. Въпреки това на база на редицата изследвания и аутопсии не можем да намерим пряка връзка между ваксинацията с "АстраЗенека" и настъпилата смърт на някои хора", допълниха ръководителят на лекарствения регулатора Емер Кук.

Емър Кук заяви, че когато се ваксинират милиони хора, винаги има риск от странични реакции.

Позицията на Агенцията е, че ползите от употребата на ваксината са много повече, от потенциалните вреди.

От ЕМА бяха категорични, че "когато ваксинирате милиони хора е неизбежно да има и някои усложнения".

Регулаторът започна проверка след като жена в Австрия почина няколко дни след имунизация. Заради фаталния случай няколко европейски държава временно - между които и България, спряха използването на ваксината. У нас употребата също спря превантивно и също тече проверка около смъртен случай в Пловдив. 

Уточняваме, че преди малко здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че аутопсията на Румяна не потвърждава връзка между ваксинацията ѝ с "АстраЗенека" и последвалата смърт.

От своя страна, Световната здравна организация (СЗО) призова да не се спира имунизацията, а производителят на ваксината изтъкна, че в Европа са поставени около 17 милиона ваксини, а разследваните случаи на тромбози са около 40.



"Доказателствата към момента не обвързват фаталните случаи с предхождащата ваксинация с "АстраЗенека". Важно е да уточним, че тези фатални случаи са рядкост. Все пак ние ще продължим да следим ситуацията", поясни председателят на комисията по безопасност на ЕМА Сабине Щраус. 

Новините от днес и със задна дата