четвъртък, 18 март 2021 г.

Пуснаха задържаните за фалшивите $8 млн., банкнотите били реквизит за сватби

  

                                     Снимка: Булфото

Софийският градски съд наложи най-леката мярка "подписка" на мъжа и жената, които бяха задържани преди два дни по време на акция срещу незаконно печатане на фалшиви евро и долари в столицата.

Основната причина - липсват достатъчно доказателства, че иззетите банкноти са подправени парични знаци. Определението на съда може да се обжалва и протестира пред горната инстанция.

Двамата печатари - 54-годишната Даниела Андонова и 48-годишния Илия Ненов бяха задържани в началото на седмицата при акция на прокуратурата, ГДБОП и СДВР по сигнал за печатница за фалшиви пари в сграда на висше училище. При извършени претърсвания бяха открити 4 милиона фалшиви долара и над 3 милиона евро. Според полицията двамата задържани са част от голяма схема за трафик на фалшиви пари.

Днес от прокуратурата поиска от съда да остави под постоянен арест двамата задържани.

Откритите фалшиви пари при акцията на полицията и прокуратурата не били предназначени за престъпни дейности, а за реквизит за сватби и кръщенета. Такава теза изложиха защитниците на мъжа и жената, обвинени в печатането на фалшиви пари в сградата на висше училище. Според адвокатите откритата печатарска машина била произведена през 1987 година и технически не можела да печата фалшификати.

Според съдебния състав по делото към момента няма нито едно годно доказателство, което да сочи, че откритите фалшиви банкноти имат характеристиката на подправени парични знаци. За съда остава недоказано, че откритите банкноти не са само печатни копия, като отчита още експертни справки, според които иззетите банкноти не са изготвени на хартия близка до оригиналната, а именно на незащитена хартия (водните знаци, нишки и власинки са отпечатани, а не са вградени в хартията).

В тази връзка съдът счита, че няма основание задържаните да се укрият или да извършат друго престъпление.

Новините от днес и със задна дата