вторник, 30 март 2021 г.

Отварят поетапно и с условия ресторанти, театри, училища и градини

  

                                           Снимка: БТА

 След 31 март се обмисля разхлабване на мерките. Най-високото експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 1 до 12 клас от 12 април в училище по график, който ще изработим с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Също така децата се връщат в ясли и градини от 5 април. От 1 април театрите ще работят с 30 процента капацитет. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след като присъства на пристигането на поредната пратка ваксини на "Модерна".

Камионът с препаратите пристигна минути след 8 часа пред сградата на "БулБио-НЦЗПБ" на бул. "Янко Сакъзов" 26. Ваксините ще бъдат разпределени до регионалните здравни инспекции в страната.

По думите на министъра, по отношение на ресторантите - експертното становище е да бъде разрешено от 1 април да работят само тези, които имат открити площи. Нощните заведения остават обаче затворени.

Стартираме разпределението на ваксините на "Модерна", което ще ни даде възможност да засилим темпа на ваксинацията. Имайте предвид, че сме леко обнадеждени от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните започва леко да намалява. В Кюстендил от седмица се наблюдава такава тенденция. Надяваме се, че сме на най-високата точка на пика на тази трета вълна", допълни проф. Ангелов. 

Здравният министър каза още, че експертите са се обединили около мнението, че големите търговски центрове няма да бъдат отворени от 1 април.

"Учениците няма да се връщат накуп. Ще става по график. За висшите училища до 12 април ще остане настоящата форма на присъствено обучение, а след това обсъждаме да се върнат и всички тези, които на практика не могат да проведат в електронна среда обучението си", допълни проф. Костадин Ангелов.

По отношение на болниците и натиска върху тях, здравният министър каза, че системата се справя. 

"Успяхме да подготвим всичко онова, което беше необходимо за третата вълна. Закупихме допълнителни респиратори. В момента имаме повишена консумация на кислород и имаме данни, че всички лечебни заведения получават кислорода си навреме. Ако има болница в страната, която има проблем с доставките, няма да се колебая да издам заповед за спиране на износа му", категоричен бе проф. Ангелов.

Утре се очакват 151 хиляди дози от производителя "АстраЗенека". През април се очакват около 700 хиляди дози, като то може да бъде увеличено в зависимост от преговорите, които се водят.

Изключително оптимистични сме за темпа на ваксинация, допълни той.

Новините от днес и със задна дата