четвъртък, 18 март 2021 г.

В България решиха съдбата на АстраЗенека след становището на ЕМА

  

България се връща към ваксинирането с АстраЗенека. Това обявиха на извънреден брифинг от Изпълнителна агенция по лекарствата, Дирекция “Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания“ и заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Както BurgasNovinite.BG писа, Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се произнесе за ваксината на AstraZeneca ("АстраЗенека") и я определи като безопасна, ефективна и предпазва от COVID-19.

"Ваксината на "АстраЗенека" е сигурна и не може да се прави асоциация между нея и случаите на тромбоза и смъртните случаи", с тези думи започна извънредната конференция на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

"Няма проблем всички държави - членки на ЕС да продължат с ваксинирането на АстраЗенека. Бяха направени задълбочени анализи, които показаха, че тя е ефективна.

Важната новина е, че е потвърдено положителното съотношение полза - риск за ваксината. Ние също направихме свои изследвания, които установиха това.

Заповедта за спирането на ваксината ще бъде отменена и още от утре може да бъде върната обратно.

Няма партиди, в които да има отклонение на качеството. Остава една малка, сива зона за съмнения, която касае редки случаи на специфични синдроми, като тромбоцитопения и други. Тъй като са важни, ще бъдат допълнени в листовките", обяви на извънредния брифинг директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов.



"Имаме заключение за случая от Пловдив. Не се наблюдават тромбози. Имаме основание заповедта за блокиране да бъде отменена и още от утре да може да бъде прилагана ваксината", каза още Кирилов.

"Разгледахме 400 случаи, съобщени в Европейската база данни, там са и българските. Ние нямаме в съобщенията в България никакви реакции, които да наблюдават това, за което става дума. Формулирали сме просто какво да бъде алармиращо за пациентите кога да потърсят помощ. 
Анализирани са данни и за над 20 милиона случаи", каза директорът на Дирекция“ Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания“ Мария Попова. 

"От утре стартира отново ваксинирането и регистърът ще заработи отново със системата за записване. Още тази вечер и утре сутринта ще съобщим на тези от лицата, които вече са били записани, за да могат да отидат и да се ваксинират. Допуска се и ваксинирането на допълнителен бройй лица", съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Новините от днес и със задна дата