Две чернодробни трансплантации са били извършени в болница "Лозенец" и една бъбречна в Александровска болница. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН). Трансплантациите са били направени на 26 февруари.

Черен дроб е бил присаден на две деца - на 1 и на 7 години, а бъбречната трансплантация е била направена на 48-годишен мъж. По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. 

Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето е било предоставено на Унгария по линия на "Евротрансплант".

Донор на органите е бил 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, а донорската ситуация е осъществена, благодарение на екипната работа на лекарите от болница "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, както и медиците в областната болница във Велико Търново.

От Министерството на здравеопазването и ИАМН благодарят на близките на починалия млад мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството.