понеделник, 8 март 2021 г.

Спешните медици на бунт, искат незабавно затягане на К-19 мерките

 

Асоциацията на спешните медици отправи апел до политиците и до обществото за незабавно затягане на мерките.

Това се дължи на данните за все по-бързо разпространение на новите щамове на коронавируса, запълнените легла в голяма част от болниците в страната и острия ръст на новозаболелите. Защо се стигна до апел от страна на спешните медици?

Ние имаме нашия урок от изминалата една година, в която се сблъскахме с Ковид-19. 16% от тестваните пациенти са с вируса, което е висок ръст. Това каза за Bulgaria ON AIR д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

Предстои предизборна кампания, което означава събирания. Хората имат усещането, че вирусът не е сред нас, уточни тя.

По думите ѝ сякаш сме забравили, че заразата съществува.

"Ако се стигне над 4000-5000 пациенти в лечебни заведения на ден, ще се препълнят болниците отново. На каква цена ще се разкриват легла - ще е за сметка на натоварване или затваряне на други отделения. Не се спазват мерки, не се носят маски", каза д-р Кателиева. 

Според нея трябва да се ограничат събиранията на хора, особено там, където учените са доказали, че заразата се предава лесно.

"Лично аз се разболях и се наложи да се пренасочват колеги, излязох от строя за дълго време. Трудно се работи. Трудно е да кажеш, че си загубил близки - искаме това да спре и да има легла за всички пациенти", обясни тя.

"Това беше най-големият ми кошмар в 25-годишната ми практика - да пренасочвам пациент с дихателна недостатъчност от една болница в друга, защото няма къде да го приемем", добави медикът."Ние сме на предела на силите си и няма кой, няма ресурс от медици. Ако вървим с тези темпове - за 3 месеца 50 000 ваксинирани, не виждам кога ще стигнем нивото от 4 млн., които ще спрат ситуацията", каза тя.

Лекарката припомни, че не редно болен човек да се ваксинира. Подчерта, че след няколко месеца ще се ваксинира, след спадане на антителата в организма ѝ.

Новините от днес и със задна дата