сряда, 10 март 2021 г.

Съдът с извънредно решение за поваления от К-19 Митьо Очите

 

Съдът не се съгласи на сделка с Димитър Желязков-Митьо Очите. Той поиска да бъде пратен в болница извън затвора само ако му бъде променена мярката за неотклонение, съобщава "Флагман".

Той е бил диагностициран с ковид на 27 февруари, стана ясно днес в Специализирания наказателен съд. Според назначената съдебно-медицинска експертиза, Желязков страда от хронични заболявания, някои от които са резултат от стрелбата по него в ресторанта „4 you” през 2016 г.

Имал хипертония, както и хроничен бронхит. Митьо Очите, логично, не се яви на делото. По време на заседанието той се намираше в импровизирано ковид отделение, което представлявало по-скоро изолатор, в Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода (СБАЛЛС) при затвора в София.

Ключова за решението на съда беше медицинската експертиза.

Председателят на съдебния състав Лилия Георгиева обясни, че е налице висок риск за Димитър Желязков поради придружаващите заболявания, от които страда, водещо от които била хипертонията.

Според заключението на вещото лице, при рязко влошаване Желязков не бил могъл да се лекува в СБАЛЛС. В отделението там при подобни инфекции можело да се третират само пациенти с леки симптоми.

Затова съдът разпореди Митьо Очите да бъде изпратен незабавно на лечение във Военномедицинската академия, която, както е известно, се командва от председателя на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Вещото лице подчерта в съдебната зала, че на Димитър Желязков са направени изследвания само чрез рентген. Предвид неговите хронични заболявания обаче това не било достатъчно и той следвало да премине скенер, който можел да помогне за много по-коректна диагноза.

Все пак Митьо Очите нямал повишена температура, но бил отпаднал и имал жълти храчки. Сатурацията му, т.е. нивото на кислород в кръвта, била нормална.

Вещото лице обаче предупреди, че при хора с хронични заболявания е възможно бързо влошаване на състоянието и поразяване на вътрешните органи. В СБАЛЛС нямало как да реагират с реанимация и кислородна терапия. Подобни пациенти трябвало да бъдат под постоянен мониторинг.

Възможна е цитокинова буря. Буквално за час може да се влоши много тежко, подчерта съдебният експерт.

Припомнено бе, че Димитър Желязков има няколко поразени органа в резултат на стрелбата през 2016 г., включително и белите му дробове.

При такива пациенти вероятността за тежко протичане на заболяването и за фатален изход е много по-голяма, обясни още докторът пред съда.

Адвокат Илиан Василев пък каза, че досега клиентът му винаги бил лекуван в МВР-болница завързан за леглото. И попита дали това е съвместимо с адекватното лечение от ковид. Вещото лице се съгласи, че не би било удачно.

Припомняме, че Василев дори цитира изрично Желязков, който му заявил, че ако му е писано да умре, по-добре това да стане в затвора, за да не е завързан за леглото.

Затова и адвокатът предаде искането на своя клиент – ако не му бъде намалена мярката за неотклонение на домашен арест, той да бъде оставен за лечение в затвора.

Съдът обаче не се съобрази с това. Димитър Желязков бе оставен „под стража“ и бе изпратен във ВМА.

От прокуратурата пък подчертаха, че състоянието на Митьо Очите все пак е стабилно и не се влошава вече близо две седмици. Затова и те поискаха той да не бъде преместван за лечение в болница извън затвора, с което съдебният състав също не се съгласи.

Адвокатът обаче постави въпроса за това как ще се охранява Димитър Желязков. Никой нямало да допусне силите на реда в близост до ковид-отделението, където ще е настанен той.

Съдът не отговори на този аргумент и не стана ясно кой и как ще пази Митьо Очите във ВМА.

Съдебният състав разпореди подсъдимият да бъде прехвърлен незабавно там, ако е необходимо и със специализиран транспорт за случаи на ковид.

До момента Димитър Желязков е бил лекуван с много мощен антибиотик с широкоспектърно действие, който се прилагал срещу бактериални инфекции. Т.е. в случая вероятно целта е била да се третира бронхита, а не коронавируса, стана ясно още в съда.

Кортикостероиден медикамент също се използвал за лечението на именития затворник.

Определението на Специализирания наказателен съд може да се обжалва и протестира пред горната инстанция.

Новините от днес и със задна дата