петък, 26 март 2021 г.

Здравният министър с извънредни новини за К-19, ваксините и мерките ВИДЕО

 Здравният министър с извънредни новини за К-19, ваксините и мерките ВИДЕО 

"Проведохме разговор с кмета на Сливен по отношение на изборния протокол за изборите на 4-ти. Общината е приела всички мерки. Изборният ден ще протече безопасно както за хората от предизборния щам, както и гласуващите. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Сливен.

"Община Сливен е предоставила тестове на всички, участващи в изборния процес. Който е положителен ще бъде заменен", обеща той.

"Сливен ще се справи с натиска. Много млади хора видях в болницата. Много млади лекари, медицински сестри. Запознах се и с двама стажанти, които работят в Спешното отделение. Това ми дава уверението, че много млади хора идват да ни помогнат", посочи той.

"Благодарение на усилията на премиера Бойко Борисов ще имаме навременна доставка на договорените количества К-19 ваксина. Към настоящия момент сме в ситуация, в която трябва да се обясняваме заради неизпълнените обещания на другите. Дано скоро да имаме толкова много ваксини, че хората да могат да избират коя да си поставят", това заяви здравният министър.

"Очакваме пристигане на ваксини следващата седмица. До момента ние бяхме почти приключили първа и втора фаза. До няколко дни ще я започваме отново. Има голямо желание от лекари и сестри, които не са имали желание преди, а сега имат. Същото е и при учителите. От 27% желаещи да се ваксинират, вече смее на 63%. Ако това остане желанието, смятам, че до края на лятото ще успеем да постигнем така желания колективен имунитет", посочи проф. Ангелов.


По отношение на ваксината на АстраЗенека той посочи, че всеки възприема нещата по индивидуален начин и е нормално хората да се страхуват, когато четат негативни неща. Имаме категоричното мнение на Ервопейския орган, че ваксината е безопасна.

Още, когато стана ясно, че ще има ваксинационен план, първите срещи бяха с личните лекари. Те поискаха тогава да работят с АстраЗенека. Сега най-търсената ваксина е ваксината на информационната RNK. Когато тези ваксини идват, половината отиват при личните лекари, другите ваксини във ваксинационния център.

"Нямаме притеснения, че ще има болен българи, който да не може да бъде приет в болница и да бъде лекуван", категорично заяви проф. Ангелов.

"За мен е било винаги важно, че ситуацията в страната се основава само на идеята да запазим живота на българите. Вчера разхлабихме мерките, защото имаше много желаещи да имат свободен достъп до магазините, но след по-обстойно обсъждане отменихме разхлабените мерки", поясни здравният министър и допълни" Ситуацията в целия свят с извънредните мерки е много противоречива. Нашата страна не е изключение". 


"Днес ще издам нова заповед, която ще бъде разпратена до всички болнични заведения в страната. В нея ще наредя всички дихателни апарати, които имаме в страната, да бъдат разположени до болничните легла, а леглата да бъдат превърнати в интензивни, за да можем да бъдем максимално спокойни за това, което може да стане в страната, но аз нямам никакви притеснения", поясни проф. Ангелов.

По отношение на мерките и затягането им проф. Ангелов посочи, че все още е твърде рано да се коментира дали ще има промени.

Той коментира и дали ще се наложи удължаване на локдауна или пък мерките ще приключат в края на месеца: "Много е рано още да говорим дали ще бъдат удължени или не. Казвал съм го - сутрин в 8 часа и вечер в 20 часа следим ситуацията на национално ниво и тогава решаваме".

Новините от днес и със задна дата